четвер, 27 вересня 2007 15:50

Святу Теклю шанують знахарки

1 жовтня, понеділок — Мучениці Ірини Єгипетської, яка прийняла муки за Христову віру на початку IV ст. День Ярини-осінньої вважається "журавлиним". Якщо журавлі вже відлітають, то за два тижні вдарять морози. Якщо ж ні — буде довга й тепла осінь.

2 жовтня, вівторок — Святих мучеників Трохима та Саватія, які постраждали за Христа за часів римського імператора Проба (276–282 роки). Також згадують Зосиму-пустельника, що жив у ІV ст.

В Україні його здавна шанували як покровителя бджільництва. За переказами, Зосима втік від переслідувань язичників до Київської Русі. Із собою він приніс захованих в одязі бджіл і навчив русичів за ними доглядати. Його ікону, до якої зверталися з молитвами про гарні медозбори, обов"язково тримали на пасіці. Настає час активного сватання й заручин: "На Трохима не проходить щастя мимо — куди Трохим, туди й воно за ним".

3 жовтня, середа — Мученика Євстафія (Остапа) Плакиди, полководця імператора Трояна. Його разом із жінкою та дітьми за християнську віру кинули живцем до розпеченого мідного бика, де всі вони прийняли мученицьку смерть.

На Остапа слідкували за вітром. Якщо північний — на холод, південний — на тепло, західний — на дощ, східний — буде морозно, але сонячно.

4 жовтня, четвер — Обретіння мощей святителя Дмитра Ростовського. Він народився 1651 року в родині козацького сотника Сави Туптала. Після навчання у Києво-Могилянській колегії прийняв чернечий постриг у Кирилівському монастирі в Києві.

Петро І відправив його митрополитом Тобольським до Сибіру, що означало почесне заслання. Святитель через слабке здоров"я туди не доїхав і став митрополитом у Ростові. Він 20 років працював над "Житіями святих". 1709 року помер, стоячи на колінах під час молитви. Його нетлінні мощі були відкриті 1752 року. Біля них хворі отримували зцілення. Канонізований 1757-го.

Згадують також Кіндрата — апостола із числа 70 учнів Христа. Він був єпископом і проповідував Слово Боже в Афінах. Помер у катівні від голоду.

На Кіндрата починали готуватися до зими: "Пустий господар по Кіндраті не має ще кожуха в хаті".

5 жовтня, п"ятниця — Священномученика Фоки, єпископа Синопського. Прийняв мученицьку смерть 117 року. Фоку разом зі св. Миколаєм вважають покровителем мореплавців. Якщо цього дня лист на березі ще тримається — сніг ляже пізно. Якщо берези безлисті — наприкінці січня чекай тривалої відлиги.

6 жовтня, субота — Зачаття Івана Предтечі. Біблійний пророк Малахія передбачив, що перед Месією з"явиться його Предтеча, який вкаже на його пришестя. Архангел Гавриїл сповістив праведному священикові Захарії, що його дружина Єлизавета народить довгоочікувану ними дитину. Ім"я йому буде Іван і буде це Предтеча й Хреститель Господній.

О цій порі починаються осінні негоди. "На Предтечі тулися до печі".

7 жовтня, неділя — Першомучениці рівноапостольної Теклі (Фекли). Вона довгий час прожила в пустелі, зцілюючи хворих. Померла на 90-му році життя. Особливо її шанували знахарі, шептухи, костоправи.

Зараз ви читаєте новину «Святу Теклю шанують знахарки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути