середа, 29 серпня 2012 00:30

Сокіл нападає зі швидкістю 100 кілометрів на годину

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Киянин Андрій Корнецький тренує соколів для полювання. Підрослих пташенят знаходять під гніздами. Звідти вони випадають, коли вчаться літати
Киянин Андрій Корнецький тренує соколів для полювання. Підрослих пташенят знаходять під гніздами. Звідти вони випадають, коли вчаться літати

— Сокіл з кілометрової висоти бачить сліди сечі на землі в ультрафіолетовому світлі. По них знаходить здобич, — розповідає киянин Андрій Корнецький, 21 рік. Він тренує птахів для полювання. — Рятуються ті тварини, що причаїлися. Буває, птах помічає тварину, що біжить. Запам'ятовує місце і стрімко летить вниз, а там уже нікого нема. Коли нападає, летить зі швидкістю 100 кілометрів на годину.

Має закручені кігті, якими чіпляється здобичі в шию.

— У беркута сила натиску — 90 кілограмів. Тиснутиме, доки не зімкнуться перший і четвертий кігті. Якщо птахові не вдається одразу перебити хребці жертві, дзьобає у шию, доки не добереться до спинного мозку. Так полюють самиці. А самці хапають здобич за зад. Якщо йти полювати на лисицю, то самець-сокіл не підходить. Тварина вивернеться і втече, може скалічити птаха чи з'їсти.

В Україні у природі багато балабанів. Дорослий птах важить 1,2 кг. Полює на зайців і качок. Добре навчений може схопити лисицю.

— Для великої здобичі краще брати кречета. Це найбільший сокіл, що водиться в нас. Важить 4,5 кілограми.

Соколи гніздяться в ущелинах скель, на деревах. Пари сходяться на рік, аби продовжити рід. Наступного року не сумують за партнером. Пташенят вирощують до півроку. Потім вони стають тягарем для батьків.

— Підрослих пташенят важко вигодовувати. Бачив, як батьки помирали, бо не вистачало їжі на всіх.

Сім'я шукає їжу на відстані до 2 км від гнізда. Сидять на яйцях по черзі. Тоді їжу шукають ближче. Харчуються мишами, зміями, горобцями.

— 6-місячні пташенята роблять спроби літати. Вистрибують із гнізда, деякі розбиваються. Від тижня до місяця сидять на землі та намагаються злетіти. Батьки їх підгодовують. Таких пташенят називають сльотиші. Їх ловлять і продають, бо найкраще піддаються дресуванню. Люди, які забирають соколят, часто лишаються без ока або вух. Дорослий сокіл людину не вб'є, але скалічити може.

Тримають у вольєрах на подвір'ях. У квартирах облаштовують насісти.

— Для птаха важливо бачити небо, інакше буде кволий, не їстиме, сумуватиме. Добре ладнає із собакою за умови, що вони росли разом. Кішка полюватиме на сльотиша, а домашній ненавчений птах — легка здобич.

Щоб став мисливцем, тренують два місяці. Годують телятиною, фаршем, добовими курчатами.

— Не можна гладити руками, бо стирається пір'їний жир, що захищає сокола від комах-шкідників. Його гладять гусячим пером. Не можна кричати на птаха. Він озлиться і запам'ятає. За нагоди помститься, дзьобне і втече. Соколи не дружать навіть зі своїми тренерами.

Зараз ви читаєте новину «Сокіл нападає зі швидкістю 100 кілометрів на годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути