четвер, 07 лютого 2008 15:37

Сім міфів про здоров"я спростували медики

Американські дослідники Рейчел Врімен та Аарон Керролл із Медичного університету штату Індіана перевірили багато порад лікарів і дійшли висновку, що деякі з них — хибні. Спростували сім найпопулярніших медичних міфів.

1. Доросла людина має випивати не менш як 2 л води на день. Порада американських лікарів 1945 року була така: "Бажана кількість води в організмі дорослої людини становить 2,5 л. Більшість рідини міститься у стравах, які ми споживаємо протягом дня". Міф з"явився, коли цю рекомендацію почали використовувати без другого речення. Врімен і Керролл зазначають, що надлишок рідини вимиває з організму необхідні солі. А це може призвести навіть до смерті.

2. Людина використовує свій мозок лише на 10%. Це твердження виникло на початку ХХ ст. На Заході популярною була думка, що завдяки постійній праці над собою можна розвинути приховані здібності. Близько 10 років тому нейробіологи довели: люди використовують значно більшу частину мозку. У ньому немає жодної ділянки, яка була б цілком пасивною.

3. Після смерті в людини продовжують рости нігті й волосся. Цей міф поширили спеціалісти з кримінальної медицини. Після смерті тіло втрачає вологу. Як наслідок, шкіра навколо волосся та нігтів усихає, і вони виглядають довшими. Насправді для росту потрібна складна гормональна регуляція, яка після відмирання клітин припиняється.

4. Читання при поганому освітленні псує зір і призводить до короткозорості. Врімен і Керролл погоджуються, що через напруження зорових м"язів виникає тимчасовий біль та дискомфорт. Але він, мовляв, минає без негативних наслідків. Раніше люди читали при свічках або гасових лампах і не мали порушень зору.

5. Після гоління волосся стає жорсткішим і темним. Перші дослідження на цю тему зробили 1928 року. Тоді встановили, що під час гоління лезо не зачіпає активної підшкірної частини волосини й тому не може впливати на її структуру. Водночас зрізаються тонші і світліші кінчики волосся, тому воно видається жорсткішим і темним.

6. М"ясо індиків викликає сонливість. Цей міф поширився в американців, для яких запечена індичка є обов"язковим атрибутом Дня подяки. В індичатині є амінокислота триптофан, потрібна для виробництва білків. Вона задіяна у процесі засинання. Її надлишок справді навіює сон. Але у м"ясі індиків цієї амінокислоти навіть менше, ніж у сирах чи свинині. Сонливість виникає через те, що після ситного обіду уповільнюється приплив крові до мозку й до нього потрапляє менше кисню.

7. Мобільні телефони небезпечно використовувати в лікарнях. Це твердження частково правдиве. Іноді через магнітні хвилі від телефонів виникають збої у деяких медичних апаратах. Монітори можуть видавати фальшиві сигнали тривоги, а кардіографи показувати неточні результати.

Зараз ви читаєте новину «Сім міфів про здоров"я спростували медики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути