четвер, 09 лютого 2012 00:00

Риба шукає кисню на глибині

Під час 30-градусних морозів замерзло Чорне море.

— Морські риби морозів не бояться, — каже 59-річний Олександр  Болтачов, заступник директора Інституту біології південних морів у Севастополі. — Два дні криги на морі уже немає. До цього була від 5 до 8 сантиметрів завтовшки. Коли лід присипає снігом, рибі нічим дихати. Тоді вона спускається на більшу глибину — там повно кисню. Султанка і бички опускаються на 80-100 метрів. Гірше рибам в Азовському морі. Через мілину мігрують у Чорне.

У морози на глибину занурюють засоби для насичення води киснем — ерліти. На ставках пробивають лунки. У цей період риба збирається у зимувальних ямах.

— Під час морозів утворюється крига іноді товща за півметра, — говорить Олексій Ногарьов, керівник відділу іхтіології Головного управління водних ресурсів. — Температура води у прісній водоймі — нуль градусів. Під кригою відмерлі водорості та мікроорганізми гниють. Через це рівень кисню у воді знижується. Трапляються замори риби.

У березні київська ГЕС зменшує рівень води. Протягом двох діб у водосховище надходять "мертві" води з Пінських боліт.

— Риба лишає місця зимівлі і скочується в нижню частину водойми за свіжою водою. Шукає насиченої киснем і опиняється в затоках. Навесні через спад рівня води вони відділяються, риба гине.

Зараз ви читаєте новину «Риба шукає кисню на глибині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути