вівторок, 05 вересня 2017 05:45

Перепад температур і голод уповільнюють старіння

До 2045 року науковці ­зможуть зробити людей безсмертними за допомогою штучного інтелекту, повідомив минулого тижня американський футуролог 69-річний Раймонд Курцвейл.

— В останні 6–7 років відбувся великий ривок як у розвитку електронних технологій, так і в програмуванні. Штучний інтелект вже спроможний написати пісню чи намалювати картину, яка буде не гіршою за полотно художника, — каже він. — На першому етапі людина використовуватиме електроніку, щоб моніторити стан того чи іншого органу й попередити серйозне захворювання. Це істотно збільшить тривалість життя. Потім люди фактично зіллються з комп'ютерними системами. Це допомагатиме миттєво приймати рішення, рахувати, правильно використовувати організм. Свідомість людини можна буде скопіювати на комп'ютер, коли тіло вже буде повністю зношеним.

Науковці ­нідерландського Університету Гронінгена та Інституту ­інтердисциплінарної демографії досліджують проблеми старіння понад 30 років і прогнозують, що до 2070 року суттєво збільшиться кількість людей, які доживатимуть до 125 років. Причиною довголіття, за їхніми даними, стане виявлення і усунення багатьох хвороб на ранній стадії і винайдення засобів, що уповільнюватимуть старіння.

— Справді штучний інтелект може суттєво збільшити можливості нашого мозку обробляти інформацію, робити певні висновки та приймати рішення, — розповідає генетик 47-річний Віктор Досенко. Він понад 20 років досліджує питання збільшення тривалості життя. — Зараз завдяки розвитку науки й медицини є всі передумови до того, щоб люди жили довше. Вже багато доживають до 110–120 років. У деяких країнах середня тривалість життя сягає 90 років. Наприклад, стільки живуть у Японії.

Електроніка й програми штучного інтелекту найближчим часом спро­можні будуть робити миттєву діагностику стану здоров'я й давати поради щодо зміни способу життя чи прийому ліків.

— Проте безсмертя — це фантастичний сюжет. Ми всі приречені на смерть, і це правильний механізм. Але тривалість життя зростатиме. В першу чергу, через дослідження процесів старіння і методів його уповільнити. Ймовірно, цього досягатимуть біологічним шляхом на молекулярному рівні або зміною стилю життя, — говорить Віктор Досенко. — Другий шлях найпростіший. Справа в тому, що – людський організм може функціонувати більше 110 років. Однак із розвитком цивілізації люди суттєво змінили спосіб життя, він не ­сприяє довгожительству. Стали менше рухатися, практично не навантажують м'язи. Через це виникає кисневе голодування. Всі уникають переохолодження й перегрівання. В розумних межах це необхідно. Природою закладена зміна температур в організмі. У багатьох випадках це запобігатиме хронічним захворюванням і продовжу­ватиме життя. Люди звикли багато й часто їсти, причому некорисної їжі. А час від часу треба голодувати. Інакше клітини в організмі засмічуються й починають старіти. Голодування ж провокує їх до самопоїдання і таким чином — оновлення. Це потрібно для профілактики серцево-судинних і хронічних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Перепад температур і голод уповільнюють старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути