Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2012 06:30

Павутина переносить павуків на нові території

Автор: фото З САЙТА www.tunnel.ru
  Протягом бабиного літа в повітрі стає багато павутини. На ній тримаються павученята, які вилупилися із кокона та не вміють швидко рухатися
Протягом бабиного літа в повітрі стає багато павутини. На ній тримаються павученята, які вилупилися із кокона та не вміють швидко рухатися

14 вересня в Україну прийде похолодання, за прогнозом Укргідрометцентру. Температура знизиться на 5 градусів, дощитиме. З 20 вересня потепліє і почнеться бабине літо.

Таке тепло приходить після перших осінніх холодів і дощів. Кандидат біологічних наук із Прикарпатського університету 30-річний Андрій Заморока пояснює, що холодне повітря відсуне антициклон із  Середземномор'я.

— Високий атмосферний тиск зберігатиме тепло без опадів. Тоді протягом дня яскраво світитиме сонце, буде безвітряно. Вночі ґрунти не замерзатимуть.

В Україні бабине літо триває до двох тижнів, зазвичай наприкінці вересня чи на початку жовтня.

— Павутину, якої стає багато в повітрі, плетуть павуки-бокоходи. Вони рухаються лише боком, бо передні лапи розвернуті догори і значно більші за задні. Молоді особини тільки-но вилізли з кокона, ще не вміють швидко рухатися. А павутина легко переносить їх на нові території. Якщо придивитися, у повітрі обов'язково побачите одне або кілька павученят.

Від тепла розпускаються рослини, які зазвичай цвітуть лише раз на рік. Повторно квітнуть кульбаби, інколи — каштани, груші та черемха.

— Раніше вважали, що бабине літо починається від опалого листя. Нібито воно виділяє багато тепла в повітря. Наука таку версію не довела. У листках руйнується яскраво-зелений хлорофіл і з'являється жовтий каротин, але на погоду це не впливає. Із листя на деревах горобці, синиці та зяблики ще беруть поживні речовини. В опалому лишаються клітковина і багато води. Завдяки цьому воно захищатиме ґрунти й коріння від вимерзання.

Під час бабиного літа дикі тварини і птахи збирають запаси харчів до настання холоду. Також їдять якомога більше, аби нагуляти жир.

— У Карпатах лишилося зо дві сотні ведмедів. У цей період вони мають час знайти для себе барліг, обкласти його мохом, бур'яном і шишками. Як похолодає, ведмідь інколи їсть землю, щоб у шлунку утворилася пробка і зупинилися обмінні процеси перед зимівлею.

Народні прикмети про осінь та бабине літо

Якщо з'явиться веселка — буде тривала й тепла осінь

Молоде бабине літо дощове — чекай негоди на старе

Горіхи на ліщині добре вродили — зима буде люта й сніжна

Багато жолудів — на холодну зиму і врожайне літо

Тепла осінь — на довгу зиму

Рано випаде перший сніг — весна теж буде рання

Якщо восени багато грибів, чекай теплої зими

 

Зараз ви читаєте новину «Павутина переносить павуків на нові території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути