Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 20:01

Озера "Софіївки" солдати наповнять водою з кар"єру

Третій рік в Уманському національному дендропарку "Софіївка" проблеми з водою. Місяць тому рівень води в озерах упав до 190 см. Якщо протягом кількох місяців не закачати нової, то вже у серпні зміліють Нижній, Верхній і Красний ставки.

— Щоб заповнити їх, треба 400 тисяч кубометрів води, — розповідає завідувач господарства "Софіївки" 57-річний Віктор Побережний.

Воду для тимчасового забезпечення ставків парк може взяти з уманського гранітного кар"єру "Карпівка". Там її майже мільйон кубометрів.

— Для цього зробимо тимчасовий водогін довжиною в 6,3 кілометра — від кар"єру до русла річки Кам"янка. З неї надходить вода до ставків, — пояснює директор парку 67-річний Іван Косенко. — Нам ще пощастило, що потрібна техніка для перекачки є в нашій області.

Пересувні насосні станції та збірні трубопроводи має Смілянська військова частина. Щойно військовики отримають розпорядження від свого відомства, почнуть установлювати водогін та перекачувати воду.

— Вони можуть за день-два встановити станції й за тиждень перекачати 400 тисяч кубометрів, — веде далі Косенко. — Два місяці — це максимальний термін, за який треба зробити всі роботи. Необхідно рятувати парк від висихання.

На спорядження тимчасового польового водогону треба майже 600 тис. грн. Питання фінансування вирішує Національна академія наук України. Щоб створити систему постійного водозабезпечення, потрібно 24,5 млн грн.

Уманський національний дендрологічний парк площею 180 га торік визнали одним із 7 чудес України. За рік його відвідує майже 300 тис. туристів. "Софіївка" заснована 212 років тому графом Станіславом Потоцьким у подарунок дружині Софії. Це пам"ятник світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII — початку XIX ст.

Зараз ви читаєте новину «Озера "Софіївки" солдати наповнять водою з кар"єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути