четвер, 01 лютого 2007 17:04

Найміцніші зуби були у сумчастих левів

Уперше рештки сумчастого лева на південному сході Австралії виявили в 30-х роках позаминулого століття. Їх розкопав британський дослідник Томас Мітчелл. 1859-го тварину детально описав його співвітчизник Річард Оуен, який був першим дослідником динозаврів. Власне, саме він і впровадив слово "динозавр".

Науковець зацікавився знайденою твариною, бо його вразили її зуби. Їх у ссавця було 36. Передні становили 10 см завдовжки. Щелепа була дуже міцною. Лев міг загризти будь-яку з тварин, що тоді жили на континенті. Мав він також дуже великі кігті. Легко розривав жертву на шматки. Про лева Оуен писав як про найбільш злого та хижого звіра.

Два роки тому спеціалісти довели, що сумчастий лев справді кусався найсильніше за всіх хижаків. Однак виявилося, що з 13 видів полювали лише три. Решта харчувалася переважно травою, фруктами та овочами. Кігтями користувалися, щоб залазити на дерева та розривати землю в пошуках їжі.

У січні цьогоріч дослідники наштовхнулися на вапняну печеру на півдні Австралії. Там знайшли майже цілі скелети австралійських левів. За допомогою комп"ютерних технологій вдалося створити найдостовірніше зображення тварини.

Сумчасті леви були приземкуваті. Мали короткі, але дуже м"язисті лапи. Мордою були схожі на вомбата, кротоподібного масивного ссавця. Вуха мали маленькі, ніс — великий, трошки приплюснутий, очі невеликі, майже без вій.

Потомство самиці виношували на собі. Учені припускають, що так само, як і у вомбатів, малюк народжувався один. До шести, а то й восьми місяців жив у сумці матері. До року далеко від неї не відходив.

Важили тварини до 130 кг, виростали до двох метрів. За розміром не поступалися африканським родичам. Вимерли ці тварини приблизно 50 тис. років тому.

Раніше вважалося, що ці ссавці вимерли через зміну клімату. Однак міжнародна група палеонтологів встановила, що причиною зникнення була людська діяльність. Крім сумчастих левів, після завойовування жителями австралійських лісів вимерли також гігантські кенгуру.

Рештки 23 трьох видів цих тварин знайшли в одній печері разом із сумчастими левами. Причому 8 із них науці були невідомі.

Зараз ви читаєте новину «Найміцніші зуби були у сумчастих левів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути