четвер, 05 червня 2008 16:31

Найбільший льодовик Європи перетворять на парк (ФОТО)

Автор: фото: reuters/ Ints Kalnins
  Туристка фотографується на шматку льоду, який відколовся від льодовика
Туристка фотографується на шматку льоду, який відколовся від льодовика

Близько 40 тис. туристів приїздять щороку до Ісландії, щоб побувати на найбільшому льодовику в Європі — Ватнайокутлі. У Книзі рекордів Гіннеса записано, що завдяки світловигинальним ефектам атмосферного заломлення його інколи можна побачити за 550 км з Фарерських островів.

Один із туристів розповідає, як піднімався на вершину льодовика на снігоході:

— Ми почали подорож і скоро опинилися в хмарі. Все стало білим, і я більше не розрізняв відстань і розміри, не міг сказати де небо, а де земля. Я просто слідував за плямою попереду — нашим гідом. Якщо пляма ставала більшою, я пригальмовував, якщо зменшувалась — додавав швидкості. Зрештою ми досягли вершини, але хмара не розсіялася. Ми були на вершині, проте нічого не бачили. Я не був розчарований. Проїхатися по найбільшому льодовику Європи — від цього не варто відмовлятися.

Товщина льоду на Ватнайокутлі в деяких місцях сягає тисячі метрів. Під ним є кілька живих вулканів. 2004 року в одному з них сталося коротке, але значне виверження. Під час виходу лави значна частина льодовика тане, від чого він поступово зменшується. Після танення відкриваються нові пасовища.

Учені зафіксували, що від льодовика час від часу відколюються брили льоду. Прогнозують, що з часом він може повністю покришитися на айсберги, розтанути й витекти в океан. Щоб його до того ж не зменшили забруднення й людська діяльність, льодовик занесуть до складу національного парку. Він займе 15 тис. кв. км — 15% усієї території країни.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший льодовик Європи перетворять на парк (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути