четвер, 17 квітня 2008 20:00

На місці мамонта шукають древню людину

100 років тому в селі Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області під час видобутку озокериту, земляного воску, у шахті знайшли туші мамонта та волохатого носорога. Тепер на цих землях Олег Адаменко, 72 роки, професор Національно-технічного університету нафти й газу, сподівається знайти кроманьйонську людину, яка змінила неандертальську.

— Якщо знайдемо згустки ізотопів вуглецю, характерні для організму тварин, то можна буде найти носорогів і мамонтів, а як пощастить — і кроманьйонську людину, — припускає науковець. — Вона також попадала у цю пастку і тонула в озерах.

Мамонт і носоріг, яких відкопали 1907-го, добре збереглися, бо застрягли у щільному шарі озокериту, куди не доходив кисень. Знайдений мамонт зберігається у Краківському музеї в Польщі. Частина його шкіри — у Львівському природознавчому музеї. Зі шлунків виявлених тварин учені дослідили неперетравлену їжу та відновили палеографічну ситуацію території. Мамонт щодня міг з"їдати 400 кг рослин.

— Понад десять тисяч років тому на території сучасних Карпат росли карликові берізки, трав"янисті рослини. Цю флору назвали тундростеп. Зараз такої кліматичної зони немає. Холодний клімат і водночас багато трави, — пояснює Адаменко. — Льодовики з нинішнього Прикарпаття відступили на північ, і мамонти вимерли. Львівська область була під зледенінням довший час, ніж Івано-Франківська та Чернівецька.

Дослідження поселень стародавньої людини в Старуні професор веде спільно з польськими науковцями. За допомогою зондування поверхні вивчають геологічну будову. Геохімічні показники води і ґрунту допоможуть визначити місця залягання нових знахідок. Олег Адаменко впевнений, що добре збережений кроманьйонець знаходиться під землею в селі.

— Знайти древню людину справді можливо. Навколо населеного пункту розташовані 12 пізньопалеолітичних і мезолітичних стійбищ, — переконує вчений. — Тим паче у скелеті однієї з тварин виявили залишок списа.

Зараз ви читаєте новину «На місці мамонта шукають древню людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути