Ексклюзиви

На Донеччині побільшало гадюк

— До нас по кілька разів дзвонять люди, які бачать змій. Особливо біля річок і озер. От нещодавно сказали, що скосили траву біля кафе на набережній річки Кальміус і там був клубок змій, — розповідає заступник головного лікаря  Донецької обласної санепідемстанції Лариса Гусєва. — А в нас на Донеччині немає служби, яка контролювала б їхню популяцію. Її в Україні взагалі немає. Була колись ще в СРСР, і то в Ташкенті.

Гусєва каже, що нашестя гадюк на Донеччині почалося років два-три тому. Особливо багато їх поблизу річок. Коло Зміїної балки поблизу села Юріївка на Азовському морі плазуни почали виповзати на пляж.

— Ми спілкувалися з колегами із Харкова та Запоріжжя. У них така сама ситуація. Гадюк бачать біля водойм. Особливо, коли скосять траву. Вони клубками в"ються, — зауважує Лариса Гусєва.

Із настанням літа гадюк побільшало на Рівненщині та Полтавщині.

Біолог та власник тераріуму в Севастополі 55-річний Олександр Трофімов говорить, що ситуація зі зміями значною мірою перебільшена. В Україні водяться степові гадюки. Найбільше їх у Карпатах та в Криму. На південному березі цих плазунів немає.

— Україна — не Австралія, не Африка й не Південна Америка. Єдина отруйна гадюка, яка в нас водиться, — це чорна. Вона живе на Харківщині, Сумщині та Київщині. Особливо часто трапляється в Каневі, — розповідає Трофімов. — Померти від її укусу можна тоді, коли гадюка кусає в обличчя. Бо тоді отрута потрапляє прямісінько в мозок.

Трофімов вважає, що біля річок та в морях водяться водяні вужі:

— Ці плазуни безпечні для людини. Вони й кусати не вміють. Якщо гадюк і побільшало, то це пов"язано з теплими зимами. Вони не гинуть, як колись у морози, а розмножуються.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині побільшало гадюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути