четвер, 25 жовтня 2012 07:30

На Чорному озері чують стогін та схлипування

Автор: фото з сайта www.ucoz.ua
  Болото займає 16 гектарів посеред Чорного лісу. У ньому водяться болотні карасі та п’явки
Болото займає 16 гектарів посеред Чорного лісу. У ньому водяться болотні карасі та п’явки

"Якось я ночував у Чорному лісі біля озера. Поставив намет. Увечері підійшов до води вмитися. Рушник повісив на березі. Ранком встаю, а рушник — посеред озера разом із берізкою. Виявляється, деревце було на плавучому острові. Таких на озері багато", — розповідає Федір Стрепет, 56 років, учитель середньої школи з Кіровограда.

Берестувате озеро, його частіше називають Чорним, знаходиться посеред болота, біля села Водяне Знам'янського району Кіровоградщини.

Їдемо туди автотрасою Київ — Дніпропетровськ. Біля села Водяне поворот на Чорний ліс. Ґрунтовка веде в долину. Мобільного зв'язку в лісі нема. Серед лісу — колишня державна дача. Пройти до озера можна тільки через неї. Дорогу перепиняють старі ворота. Праворуч щит — "Гідрологічна пам'ятка природи "Болото Чорний ліс". До машини виходить охоронець, худорлявий чоловік років 60. Представляється Миколою.

— Раніше тут високе начальство відпочивало. Кажуть, Хрущов бував. Дачу перепродавали багато разів, — каже охоронець.

Веде повз старий будинок та сторожку, показує озеро. Береги заросли деревами. Хиткою кладкою в очереті виходимо до плеса. До осені воно вкрите лататтям. На плавучих островах ростуть орхідеї і росянки, які харчуються комахами. Озеро живиться з підводних джерел. У сніжну зиму та посушливе літо рівень води тримається на однаковому рівні. У спеку температура води на поверхні +22°С. На два метри глибше — 10°С.

— Водорості тут завдовжки по 2 метри, а не 30 сантиметрів, як в інших озерах. Восени вони гниють і осідають. На глибині спресовуються в пласти, що рухаються. Всі, хто пробували поміряти дно, діставались тільки до таких пластів. Кидали гирю з мотузкою завдовжки 150 метрів. Але дна не дістали. Водолази глибше 90 метрів не витримують, така холодна вода. Визначити глибину не вдалося. Дно подвійне або й потрійне, — розповідає Федір Стрепет.

У водоймі водиться лише один вид риби — земляний карась. Натуралісти намагалися запускати мальків інших риб та раків. Усі гинули. Потомство земляного карася з Чорного озера так само не може прижитися в інших водоймах. Охоронець показує на рибину на поверхні води. До її боку присмокталася велика п'явка.

— Купатися сюди не ходять через холодну воду і п'явок, — розповідає охоронець Микола. — Тут один побовтав ногами, сидячи на кладці. За хвилину стільки п'явок присосались, що не могли поскидати. Тулуби їхні відривалися, а голови на нозі лишилися. Ми сіль сипали, горілку й олію лили. Насилу тих тварюк відідрали. Кров з ранок так юшила, що довелося викликати "швидку".

На Чорному озері не чути болотного смороду. Проте у воді накопичується газ метан. Іноді він вибухає. Свідкам чуються стогін та схлипування.

— Старі люди казали, що повз ліс татари водили невільників на Крим. Ослаблих топили в озері. Вони досі плачуть. Тому озеро і ліс називали Чорними. Один старик казав, тут утопили золоту карету хана Гірея, коли тікали від козаків. У 1953 році турки пропонували вичистити озеро. Все, що знайдуть, мало їм дістатися. Наші не погодились. Ще казали, що Нестор Махно заховав на одному з плавучих острівців своє золото, — розповідає Федір Стрепет.

Гостям ввижаються русалки

У 1970-х міліція знайшла біля Чорного озера 20 тіл підлітків, розповідають у селі Водяне. Вони нібито проводили магічні ритуали, мали старовинні книжки.

— Інша компанія приїхала машиною. Позалазили в салон, бо дощ пішов. Раптом хтось стукає у вікно. Дивляться: німець у солдатській формі. Німецькою каже, що треба від'їхати. Не можна стояти на цьому місці. І пішов. Вони переставили машину. З переляку ніч не спали. Уранці на місце, звідки забрали машину, впало дерево, — розповідає охоронець Микола. — Якось сидимо з товаришем у сторожці. Раптом — вибух, тріск, запах сірки. Електрики і газу тут нема. Що ж то вибухнуло? Я за приймач схопився. А в ньому батарейки розплавилися. Пластикова кришка прилипла так, що не відідрати.

Багато років до того з дачі виселилася родина. Бо всі почали хворіти. Охоронець живе на Чорному озері цілий рік. Скаржиться лише на біль у зубах.

— Мені теж буває не по собі. Я двічі попадав у болото. Тверезий був. Як заблукав, не пам'ятаю. Отямився у воді. Ногами в очереті заплутався. Пиячити тут не можна. П'яним гостям на дачі ввижалися русалки. Тікали не чекаючи ранку.

 

Зараз ви читаєте новину «На Чорному озері чують стогін та схлипування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути