Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2013 07:00

Лебедя годують салатами

Молодий лебідь примерз в ополонці в річці Кублич в Гайсинському районі на Вінниччині, за 80 м від берега.

Рятувальники дісталися до птаха гумовим човном. Кригу перед ним розбивали сокирами. Як підпливли, накинули на лебедя рядно. Обрубали лід, щоб не поранити. Завезли у зоопарк "Альпака" під Гайсином.

— Лебеді починають літати у віці близько року. Цей залишився зимувати. Йому десь місяців зо 5, не більше. Він із пізнього виводка. У нього не виросло махове пір'я. Десь аж навесні з'явиться. Він полиняє, стане білий, — пояснює власник зоопарку Олександр Попович, 33 роки. — Лебеді, що не встигають подорослішати, зазвичай гинуть. Плавають в ополонках, доки не скує лід. Якщо й вирубати ополонку, все одно загинуть від голоду.

У зоопарку влаштували клітку, встелили соломою. Лебедя випустили туди. Він одразу звівся на ноги.

— Значить, не дуже примерз, — каже Олександр Попович. — До весни годуватимемо його салатами із сирих овочів, капусти, моркви, буряка. Можна і хліба трохи кидати, але краще — сіна. Каші варити не треба, щоб не було різкої зміни харчування. Навесні відпустимо. В інших зоопарках лебеді живуть постійно. Їм ряску заморожують із літа. Дають личинок, хробаків, комах.

Молодого лебедя випускають прогулятися на сніг. Він розправляє крила, чистить дзьобом пір'я. Якщо тримати в сухому чистому місці, водойми не треба.

Батьки тримаються біля лебедяти, доки річка не замерзла. У них сильний інстинкт захищати потомство. Лебідь підпливає і дуже боляче б'є крилом. Невеликих тварин може вбити, дітям — переламати руку.

Лебеді не пускають інших водоплавних на свою водойму. Качку, гуску хапають за шию і тягнуть під воду, доки не втоплять. На великих озерах влаштовуються кілька лебединих сімей.

Зараз ви читаєте новину «Лебедя годують салатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути