четвер, 15 листопада 2012 00:30

Кажани зачинають потомство перед сплячкою

Автор: фото з сайта www.blogspot.com
  Кажан-крилан народжує дитинча в руці дослідника. Тварину, що харчується нектаром, вловили під час польових досліджень у Белізі, країні на березі Карибського моря
Кажан-крилан народжує дитинча в руці дослідника. Тварину, що харчується нектаром, вловили під час польових досліджень у Белізі, країні на березі Карибського моря

24-річний Ігор Івашків з Інституту екології Карпат досліджує кажанів. Його заняття називається хіроптерологією. Каже, у Львові помітили 18 видів кажанів.

— По зовнішньому вигляду людина може розрізнити три-чотири види. Вухані, нічниці, нетопирі й широковухи зустрічаються в містах. Найчисельніші — кажан пізній і вечірниця руда. У першого хутро на спині сіро-коричневе, на черевці — білувате. Довжина тіла 6-8 сантиметрів, а розмах крил ушестеро більший. Вечірниця трохи більша за горобця, має темну мордочку, хутро рудувато-коричневе, на черевці — світліше. Найменший — нетопир звичайний, може поміститися в сірниковій коробці, — пояснює Івашків. — Вухані мають вуха завдовжки як третина їхнього тіла. У широковухів органи слуху з'єднані при основі голови шкіряною стяжкою.

Живуть до 40 років. Вік кажанів визначають по зубах. У старих вони стерті, тупі.

Перед тим як упасти в зимову сплячку, багато видів кажанів починають спаровуватися. Шлюбних ігор немає. Самиця спаровується з кількома самцями. Потім збираються в материнські колонії. Самці — окремо, зграями або поодинці.

— Восени запліднення не відбувається. Під час сплячки сперма зберігає життєздатність у статевих шляхах самки. Навесні вона вагітніє. Одне-двоє дитинчат виношує 40-70 днів. Щоб розродитися, самка зачіпляється головою догори. Зазвичай висить головою донизу. Обгортає себе крилами, щоб малята не випали. Сама перегризає пуповину. Малі одразу присмоктуються до сосків. Самиці літають із дітьми, які висять на тілі. Годують малюків молоком до місячного віку, доки ті навчаться літати і самостійно харчуватися.

— Зараз у рукокрилих сплячка, — пояснює Ігор. — Якщо розбудити, кажан витратить багато енергії. Запасу поживних речовин може не вистачити до весни. Часто знаходимо висохлі рештки. Кажан спить половину свого життя. Усі процеси уповільнюються, серце б'ється кілька разів на хвилину.

Кажани можуть мігрувати на 100-200 км, шукаючи місця для зимівлі. Зимують у печерах і штольнях. Улітку скупчуються на горищах. Нічниці літують у дуплах. На зиму шукають підвали і печери. Нетопирі літають найдальше, до 1 тис. км.

4

тисячі комах з'їдає кажан середнього розміру за ніч.

Зимують у холодильнику

В Українському центрі охорони кажанів приймають тварин, яких кияни знаходять у себе на балконах.

— На зиму люди міняють вікна на металопластикові. Знаходять кажанів. Часто викидають їх на вулицю. 90 відсотків тварин гинуть. Їх з'їдають коти або затоптують люди. Часто до нас приносять поранених та ослаблених кажанів. Ми їх приймаємо. Весною випускаємо, — розповідає Олена Годлевська, кандидат біологічних наук, координатор центру. — Холодильник — це єдине місце у квартирі, де температура стабільна, як у печері. Минулої зими я тримала 15 кажанів у своєму холодильнику. На дверцята почепила оголошення "Увага! Кажани". Для них у мене спеціальний ящик. Ні холодильнику, ні продуктам вони не шкодять.

Зараз ви читаєте новину «Кажани зачинають потомство перед сплячкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути