четвер, 25 жовтня 2012 07:00

Кубло змій знайшли в льоху

Вужі та змії на зиму ховаються під коріння дерев, у нори гризунів, дупла, залазять у підвали. Утворюють кубла від 10 до 100 особин. Впадають у сплячку із жовтня по квітень.

— Вони шукають такі схованки, де температура не опускалася б нижче нуля. Утворюють кубла, щоб гріти одне одного тілами. Можуть обходитися без їжі півроку, — пояснює 58-річний Микола Слюсар, викладач Полтавського педагогічного університету. — Жирів не запасають. Восени часто гинуть. Вужі можуть ковтнути здобич, ширшу за них у чотири-п'ять разів, — жаб, птахів, гризунів, комах. Травлення триває тиждень, забирає багато енергії. Тому плазунам потрібне сонце. Зараз різко похолодало. Вужі та змії не можуть перетравити здобич. Вона загниває у шлунку. Тварини гинуть.

Кубло змій 51-річна Валентина Дяченко із села Зубані Глобинського району Полтавщини знайшла у своєму погребі.

— Заносили з дочкою буряки. Відкрили ляду — кубло на дні ворушиться. Я взяла лопату, полізла діставати. У кучі зашипіли, попіднімали голови. Вони темні, цятки збоку ледь-ледь видно. Раніше таких не бачила, — розповідає селянка.

Гадюки відрізняються від вужів формою тіла. Перші мають трикутну голову, різкий шийний перехват і тупий хвіст. У вужа шийний перехват відсутній, хвіст гострий. 10% вужів не мають білувато-жовтих плям на голові. Тому їх плутають зі зміями, пояснює Микола Слюсар. Щоб не ризикувати, радить викликати рятувальників. Вони допоможуть прибрати плазунів із льоху, хліва чи житла.

Зараз ви читаєте новину «Кубло змій знайшли в льоху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути