вівторок, 03 липня 2018 06:06

Динозавра можуть клонувати

Учені планують клонувати динозаврів завдяки ДНК із крові комара. Давню скам'янілу комаху знайшли у бурштині два роки тому.

На початку червня науковці з Бедфордського університету у Великій Британії ­оприлюднили результати досліджень.

— Комар жив 45 мільйонів років тому. В його шлунку був червоний пігмент. Ми виявили порфірини гемоглобіну. Це ознака того, що у комасі є залишки крові прадавніх тварин, — каже дослідниця Лондонського музею природної історії 37-річна Сьюзі Мейдмент. — Якщо знайти ще подібні екземпляри, ми наблизимося до відродження динозаврів. Для цього потрібно знайдені у шлунку скам'янілого комара гени схрестити з генами алігатора або деяких видів птахів, споріднених із прадавніми тваринами.

Науковці не знають тривалості етапів розвитку зародка в яйці динозавра.

— Це складний "танець" генів, що вмикаються і вимикаються в певні моменти спільно із впливом середовища, — говорить професор анатомії і палеобіології хребетних з університету Флориди в Таллахассі у США 59-річний Грегорі Еріксон. — Але ми не знаємо послідовності розвитку їхніх зародків. Можливо, вони формувалися не так повільно, як у їхніх найближчих родичів — крокодилів чи ящірок. А були більше подібні до своїх нащадків птахів. У них зародки розвиваються швидко.

Теоретично можливо відродити прадавніх тварин. Для цього є необхідні технології. Проте на практиці складнощі кожного етапу можуть звести нанівець усі зусилля, вважає завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин імені Михайла Зубця НАН України 38-річна Оксана Щербак.

— Знайдена кров динозавра була перетравлена у шлунку комахи. Її структура порушена, — говорить ­науковець. — Навіть якби вдалося добути ДНК динозаврів без ферментів комахи, вона була б розбита на мільйони мікроскопічних частинок. У вчених мало інформації — як зібрати їх воєдино. Це нагадувало б складання найскладнішого пазла — без найменшого уявлення, який вигляд має картина і чи всі деталі на місці. Далі виникла б проблема із твариною, якій пере­саджували ембріон. На планеті немає настільки генетично споріднених тварин. Є тільки близькі.

Якщо динозавра вдасться відтворити, тварина швидко загине — через непристосованість до сучасних умов.

— Динозаври не виживуть у нашому кліматі й середовищі. Зараз інші інфекції, бактерії, віруси, — каже Оксана Щербак.

Створять гібрид слона та мамонта

У Гарвардському університеті у США цьогоріч стартує проект із відновлення мамонтів. Учені планують клонувати тварину за допомогою знайдених раніше в Сибіру залишків ДНК. Визначили 44 гени, що відповідали за морозостійкість, яких немає у слонів.

— Мета — не повернути мамонта, а повернути його гени і показати, що вони працюють. Це буде не просто морозостійкий слон, — каже молекулярний інженер і генетик 63-річний Джордж Черч. — ДНК мамонта помістять у клітини азіатського слона. Вийде гібрид слона і мамонта. Команда працювала над створенням нового геному 11 років. Тепер найскладніше завдання — "виношування" ембріона в штучній матці. Ми не хочемо втручатися в репродуктивну систему живих слонів. Виростимо нову істоту в лабораторії.

Відтворили унікальну зебру

Учені з Південно-Африканської Республіки відновили вимерлих понад 100 років тому кваг. Це підвид зебри, який знищили мисливці в XIX столітті. Останню бачили в Амстердамському зоопарку 1883 року.

— Це спроба відшкодувати екологічний збиток. 30 років дослідники селекційно розводили зебр. У п'ятому поколінні вченим вдалося вивести тварин, подібних до тих, що жили тут століття тому, — каже професор хімічної патології університету Кейптауна в ПАР 51-річний Ерік Харлі. — Генетики схрещували тварин зі смужками на задніх ногах і зебр із менш яскравим забарвленням. Це своєрідний прояв генетики кваг. У кожного наступного покоління більше проявлялося забарвлення зниклих тварин.

Зараз ви читаєте новину «Динозавра можуть клонувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути