четвер, 11 вересня 2008 20:29

Великий адронний колайдер не зруйнував всесвіту

Автор: фото: REUTERS/Denis Balibouse
  Науковці Європейської організації з ядерних досліджень спостерігають за тим, як опускають під землю останній елемент апарату АТЛАС. Він є одним із п’яти елементів Великого адронного колайдера
Науковці Європейської організації з ядерних досліджень спостерігають за тим, як опускають під землю останній елемент апарату АТЛАС. Він є одним із п’яти елементів Великого адронного колайдера

Минулого місяця французька страхова компанія "АльСеко" жартома запропонувала клієнтам нову програму. Людина може отримати виплати за своє майно у випадку близького кінця світу.

Апокаліптичні ідеї з"явилися через запуск Великого адронного колайдера. Це надпотужний прискорювач елементарних частинок, спільний проект десятків науковців усього світу. За його допомогою вчені з Європейської організації з ядерних досліджень сподівалися відтворити процеси, які начебто відбувалися після Великого вибуху, у результаті якого утворився всесвіт.

В історії науки подібних експериментів ще не було. Тому з самого початку будівництва колайдера 2001 року багато вчених мали сумніви щодо безпеки досліду. Зокрема під час запуску машини прогнозували появу чорних дірок через порушення фундаментальних законів фізики. Професори Ірина Ареф"єва й Ігор Волович із Московського математичного інституту ім. Стеклова стверджували, що енергії після запуску вистачить, аби розірвати космічний простір. Це нібито дозволить подорожувати в часі.

Коли про експеримент почали говорити в новинах, виникли припущення, що колайдер одразу після запуску поглине світ.

Великий адронний колайдер являє собою кілька кілець, найбільше з яких має в діаметрі 27 км. Споруда прихована на глибині 175 м на франко-швейцарському кордоні. По кільцях запустили пучки найменших відомих частинок — протонів та іонів. Вони оберталися по діаметру 11 тис. разів на секунду. Це майже дорівнює швидкості світла. Частки зіштовхувалися між собою, виділяючи енергію.

10 вересня колайдер запустили, однак кінець світу не настав. Науковці ввімкнули пристрій не на повну силу. Наступний експеримент проведуть, коли фізики підрахують та осмислять результати першого досліду.

Зараз ви читаєте новину «Великий адронний колайдер не зруйнував всесвіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути