середа, 10 січня 2018 07:55

Затримали вбивцю Ірини Ноздровської

8 січня затримали підозрюваного у вбивстві правозахисниці 38-річної Ірини Ноздровської. Ним виявився 64-річний Юрій Росошанський — батько водія, який 2015-го за кермом "Деу Ланос" збив сестру Ірини — 26-річну Світлану ­Сапатінську. Ноздровська займалася розслідуванням цієї справи. Домоглася, щоб винуватця аварії 33-річного Дмитра Росошанського засудили на сім років.

Тіло Ірини знайшли 1 січня в річці Кізка поблизу села Демидів Вишгородського району на Київщині. Там вона мешкала з родиною. Зникла 29 грудня торік. У жінки була перерізана сонна артерія й понад десяток колото-різаних ран на шиї. Була роздягнена, лише в бюстгальтері.

Під час слідчого експерименту правоохоронці встановили подробиці злочину. За словами затриманого, він убив Ірину в розпал сварки на автобусній зупинці. Потім відтягнув тіло до річки, закривавлений одяг забрав і спалив вдома у грубці.

"Слідство відновило всю картину злочину по хвилинах. Доказів для суду, починаючи від знаряддя злочину і закінчуючи щирим зізнанням підозрюваного із зазначенням всіх деталей убивства — більш ніж достатньо. Тепер його чекає суд і тривале тюремне ув'язнення", — пише у "Фейсбуці" радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 38 років.

— Затриманий не розкаюється у скоєному й не збирається цього робити, — каже 44-річний В'ячеслав Аброськін, перший заступник голови Національної поліції.

Перед затриманням Юрій Росошанський лишив записку. У ній заперечує свою причетність до вбивства.

"Беззаконие и бездействие властей в нашей стране довело меня до крайности. Прошу родных простить меня. Жена, дочь, внуки, сын Дима, я вас любил всю жизнь и за вас готов отдать свою жизнь. Все равно повесят убийство этой гадкой подлой лживой юристки-активистки на меня. Главное, чтобы не трогали ни жену, ни друзей, ни наших родных. Пусть лучше винят меня. Хотя я этого не совершал. Преступление совершила сама Ноздровская, так как сильно много знала о депутатах, предвыборных деньгах депутатов еще с 2012 года. Вот они ее и заказали", — написав Росошанський-старший. Текст записки виклали в інтернеті знайомі родини.

— Версія, що батько Дмитра Росошанського причетний до вбивства, — найпростіша й очевидна, але її треба ще довести. В тому, що докази є, не впевнений. До матеріалів справи нас не допускають, — говорить 35-річний Анатолій Худяков, адвокат сім"ї Ноздровських.

Апеляційний суд переглядав запобіжний захід Дмитру Росошанському 27 грудня торік. Його мали випустити за амністією. Під тиском громадськості лишили під вартою. Справу направили на розгляд до першої інстанції.

— Під час судового засідання батько Росошанського при свідках сказав Ірі: "Ты плохо кончишь", — згадує 30-річний Володимир Тимофійчук, знайомий Ноздровської.

У неї залишилася 18-річна донька Анастасія і батьки — Сергій та Катерина Дуняки. Батькові — 71 рік, матері — 62.

— Нам постійно погрожували родичі та друзі Росошанського. Але мама ніколи не звертала на те серйозної уваги. Вона взагалі ніколи нічого не боялася, — каже Анастасія Ноздровська.

Росошанські з Ноздровськими — односельці.

— Найбільше тисли на бабусю, — продовжує Анастасія. — Коли йшла вулицею, ув'язувалися слідом і морально давили. Казали, ми тобі зуби виб'ємо. А Світлана ваша сама кинулася під автомобіль. Мовляв, ми її довели. Дідові говорили, що підстережемо, поки всі в хаті будете, двері підіпремо і спалимо. На мене теж був напад. Одного разу, ще коли Дмитро Росошанський був під домашнім арештом, побачила його на вулиці з пляшкою пива. Почала фотографувати. Його друг, наш сусід, який сидів уже не раз, хотів забрати в мене телефон. Вимагав фотографії витерти. Мама наказала сідати в авто. Тоді той друг схопив мене за коси і вдарив обличчям об машину. Мала струс мозку. Лежала в лікарні, зняли побої. Але в поліції сказали: цього недостатньо, щоб відкрити справу. Останні два тижні взагалі було нестерпно.

На час слідства батьків і доньку Ірини Ноздровської охороняють. Погрози родині надходити перестали.

9 січня у селі Демидів прощаються з Іриною Ноздровською. Будинок, в якому жила з батьками і донькою, із червоної цегли — невеликий. У дворі збираються близько сотні людей. Тримають квіти і хліб.

— Бідні батьки, вже другу дитину ховають, — перемовляються дві жінки на подвір'ї. — Матері Іри Катерині Меркуріївні з самого ранку погано — серце болить. А як подзвонили і сказали, що вже тіло везуть, прихопило ще сильніше. Оце тільки що "скора" забрала.

Близько 11:00 на подвір'я заїжджає чорний катафалк. Шестеро чоловіків виносять із машини труну. Ставлять на лавку. Не відкривають. Священик починає відспівувати.

— Іроди, двох дочок убили, — плаче 71-річний Сергій Савович, батько Ірини. Вбраний у все чорне. — Одну машиною збили, а другу закатували, бо хотіла, щоб все по правді було. Ірочка 200 мет­рів додому не дійшла. Недалеко від нашої хати схопили, зв'язали. У машині її катували. А потім тіло викинули в річку. Сусід її наш найшов. Гуляв із собакою і побачив її у воді.

Двоє людей заводять Катерину у двір. Жінка ледь тримається на ногах. За кілька хвилин труну ставлять на машину, щоб везти на кладовище. Біля неї на лавці сідають батьки Ірини. Обоє плачуть і голосять. Ірину Ноздровську поховали поряд із загиблою сестрою.

Зараз ви читаєте новину «Затримали вбивцю Ірини Ноздровської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути