вівторок, 12 листопада 2019 07:40

Ветеранів війни підозрюють у замовних убивствах

Автор: FACEBOOK.COM
  Подружжя Інна та Владислав Грищен­ки — добровольці, колишні бійці ”Правого сектора”. Три роки воювали на Донбасі
Подружжя Інна та Владислав Грищен­ки — добровольці, колишні бійці ”Правого сектора”. Три роки воювали на Донбасі

6 листопада в Києві арештували 40-річну Інну Грищенко. Її з чоловіком 41-річним Владиславом підозрюють у замаху на вбивство.

Інна та Владислав — кияни, добровольці, колишні бійці "Правого сектора". Воювали в 2014–2016 роках.

Жінка до війни працювала у слідчому ізоляторі та колонії міста Буча під Києвом. Має доньку від попереднього шлюбу. На війні мала позивний "Пума". Повернувшись із Донбасу, була співзасновницею ветеранської ресторації "Патріот" у Львові, працювала у столичному закладі "Піца Ветерано". Має власний ресторан у "Парку Муромець" у Деснянському районі Києва.

Владислава до війни засуджували сім разів — за шахрайство, вимагання, хуліганство, побиття, грабіж і крадіжку. Востаннє вийшов із в'язниці наприкінці 2013-го. В добровольчому корпусі займався розвідкою, очолював взвод, брав участь в обороні Донецького аеропорту. Пізніше уклав контракт зі ЗСУ як сапер 95-ї десантно-штурмової бригади.

24 вересня Владислава Грищенка затримали. Слідчі вважають, що він із побратимом 38-річним Іваном Вакуленком намагався вбити підприємця 61-річного Михайла Чекурака з міста Косів Івано-Франківської області. Мовляв, на замовлення зробили вибухівку, 13 липня торік прикріпили її до машини. Пристрій не спрацював.

— У справі багато нестиковок, — розповідає 34-річний Назар Приходько, товариш Інни Грищенко. — Звинувачують, що вибухівку прикріпили до колеса. Вона мала здетонувати, як тільки авто рушить. Але щось пішло не так. Той підприємець кудись поїхав, а як повернувся — знайшов її у дворі. Подумав, що була під машиною. Замовника не встановили. Питання, чи був він узагалі. Є плутанина з кількістю сторінок у справі. У суддів їх 148, у адвокатів Інни — 146.

— Коли Влада арештували, Інна намагалася витягти чоловіка з ізолятора. Його перевезли в Івано-Франківськ нібито для слідчих дій. В ухвалі щодо нього про Інну як співучасницю не йшлося. Тепер у справі, окрім неї, з'явився ще Дмитро Терещенко — помічник власника "Піца Ветерано", — додає Приходько. — Інну взяли 5 листопада. Перед цим робили масштабні обшуки, зокрема і в піцерії, де працювала три роки тому. Перерили квартиру її батьків, де не живе понад 10 років. Арешт пов'язаний з її активністю. Прибрали, аби не витягала Влада. Ще це важіль впливу на нього: не зізнається — піде у в'язницю з дружиною.

Слідчі перевіряють причетність Грищенків та Івана Вакуленка до вбивства журналіста Павла Шеремета, за неофіційною інфор­мацією. Його авто підірвали 20 липня 2016 року в Києві. Вибухівку закладав чоловік на зріст 168–175 см із напарницею, нижчою на 5 см.

— Інна і Влад — теж чоловік і жінка. Тільки цим схожі на вбивць. Інших доказів немає, — додає Назар Приходько. — Інна розповідала, що у цій справі мали допитати Вакуленка. Уже повістку вручили. Проте напередодні допиту його знайшли застреленим у квартирі сестри. Офіційна версія — самогубство.

З Інною до її затримання спілкувалися журналісти видання "Інсайдер". Припускала, що їй та чоловікові "шитимуть" справу Шеремета, її теж затримають.

— Мій чоловік — колишній сапер, правосєк і ветеран, із сімома довоєнними судимостями, уже підозрюється у справі про підготовку вибуху в Косові. Він же ідеальний варіант, — говорила Інна.

Адвокат Інни Грищенко Масі Найєм заперечує причетність подружжя до справи Шеремета.

"Павла вбили три роки тому. Вибухівка була на дистанційному управлінні. Хтось припустив, що арешт Інни пов'язаний з убивством Павла. Але в матеріалах провадження цього немає, — написав адвокат у "Фейс­буку". — Йдеться про епізод у Косові, де кілька людей заклали вибухівку під авто. Скоро дізнаємося багато нового про іскрометну ефективність поліції. Буде нерозумно, якщо хтось вирішить знову зробити людей ідіотами, щоб швидко зшити обвинувальний акт. Ми вже були свідками "обґрунтованої підозри" Новікову в розслідуванні вбивства Каті Гандзюк (перший підозрюваний у нападі на Катерину — Микола Новіков. Доказів проти нього слідство не мало, проте посадили під арешт. Після тиску громадськості чоловіка звільнили з-під варти. Справу закрили. — ГПУ)".

Про порушення у справі Інни Грищенко говорить і її подруга Дана Ніка.

— Підозру вручали без присутності й повідомлення адвоката. Коли Інну повезли на допит, нікого з родичів не повідомили, що вдома лишилася її донька, — розповідає. — На засіданні обвинувачення базувалося на припущеннях. Суд нагадував погано зрежисований театр. Адвокати готують апеляцію, а тим часом на Влада тиснуть затриманням дружини. Він не визнає своєї вини, доказів проти нього немає. А зараз можуть маніпулювати: "Або все береш на себе, або закриємо обох".

Зараз ви читаєте новину «Ветеранів війни підозрюють у замовних убивствах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути