пʼятниця, 19 березня 2010 07:48

Учителька видурила у колег 250 тисяч гривень

Автор: фото надане Ясинуватським міськвідділом міліції Донецької області
  Ганна Жабська казала, що її родичі хворі, їм терміново потрібна операція. Просила позичити грошей. Усіх, кого вона обдурила, міліціонери просять телефонувати за номерами (06236) 4 21 40, 2 44 21
Ганна Жабська казала, що її родичі хворі, їм терміново потрібна операція. Просила позичити грошей. Усіх, кого вона обдурила, міліціонери просять телефонувати за номерами (06236) 4 21 40, 2 44 21

57-річна вчителька молодших класів Ганна Жабська не повернула колегам і знайомим майже 250 тис. грн. Її звинувачують у шахрайстві. Справу заслухає суд міста Ясинувата Донецької області.

Ганна Петрівна — вчитель вищої категорії, відмінник освіти, має понад 30 років стажу. До пенсії працювала в українській школі N6. На засідання 10 березня її не привели.

Три лавки у суді займають постраждалі. На четвертій сидить 29-річна Марина Жабська, донька звинуваченої.

— Є такі потерпілі, яким мама гроші віддала давно, — каже вона. Одягнена у нові замшеві чоботи, сучасні куртку і джинси. — А вони брешуть, що винна. Міліція вимагала з нас 30 тисяч доларів за те, щоб маму не закривали.

— В серпні 2008 року ми з батьком дали Ганнi Петрівні 116 тисяч гривень, — говорить постраждалий підприємець Володимир Чернецький, 26 років. — Вона пресувала нас, щодня приїжджала на роботу, додому. Батько вирішив виручити, бо вона подруга нашої мами.

Чернецькi позичили гроші під заставу трикімнатної квартири. Однак там живуть дочка і чоловік Жабської, а помешкання під заставою у банку.

— Коли моя дочка вчилася в першому класі, Ганна Петрівна сказала, що у неї захворіла племінниця. Потрібні гроші, — розповідає суду 38-рiчна Валентина Бондар. — Потім вона виманила у мене документи на квартиру. Хотіла узяти під них кредит. Але треба було виписати мою Лізу. Я не погодилася. За рік вона сказала, що я сама маю узяти кредит, бо не переведе Лізу до наступного класу.

Після цих слів Марина Жабська бере у журналіста "ГПУ" ручку і зошит. Пише: "Діти з діагнозом дебільність у мами вчилися рахувати і писати".

Засідання закінчується. Наступне суддя призначає на 1 квітня.

Потерпілі говорять, що у класі Ганни Петрівни постраждали батьки 20 з 30 дітей. Хтось зайняв тисячу гривен, хтось три. Писати заяви не хочуть. А мама Єлизавети Бондар, однієї з найбiдніших дітей, узяла два кредити. Позичені 7 тис. віддала вчительці. Вона мама-одиначка, щомісяця заробляє 1,5 тис. грн.


Прокуратура вважає, що Жабська обдурила щонайменше 15 колег. Серед потерпілих — директор школи N7 і завуч школи N3 м. Ясинувата.

— Учителям начальство заборонило говорити з журналістами, — каже дільничний Максим Мартинович.

Про шахрайства Жабської стало відомо 2008-го. Учительку тоді відправили на пенсію. А постраждалих вчителів вилаяли у райвно. Не варто, мовляв, виносити сміття з хати. Зараз їм погрожують звільненням.

Купила женихові "Деу Ланос", однак весілля так і не зіграли

— Ганна Петрівна приїхала до мене в грудні 2007 року, — розповідає педагог зі школи N3. — Мій сусід-алкоголік, каже, квартиру продає. А моїй дочці треба, бо заміж виходить. Позич. Приїде племінник і усе віддасть. Я взяла у кредит 2,5 тисячі доларів. А потім дізналася, що так само обдурила ще шістьох колег. Після того я в лікарню потрапила. Тепер ночами дзвонять із служби безпеки банку, вимагають повернути. А як, коли у мене зарплата 1,8 тисячі гривень, живу з сином-студентом. Думаю, тут без магії не обійшлося. Бо я обережна людина, а тоді навіть не поцікавилася. Виявилося, що ніякого сусіда-алкоголіка і племінника у Жабської нема. У самої Ганни Петрівни кредити в п"яти банках і в дочки, і в чоловіка.

— Вона мене за руки брала, в очі ніжно заглядала: "Візьми на себе кредит, вируч, бо моя мама від раку вмирає", — додає інша викладачка зі школи N6. — Іншим брехала, що хворий на рак її брат. Ця шахрайка з села Хоружiвка, з якої Ющенко. Там живе уся її рідня, ніхто не хворий на рак. Її фото висить на колективному портреті почесних уродженців села.

Люди упевнені, що вчителька володіє гіпнозом.

— Біля банківської каси вона стояла у мене за спиною, — розповіла одна потерпіла зі школи N6, яка позичила Жабській 40 тис. грн. — Тільки я розписалася, вона схопила гроші і поклала собі. Вдома я почала блювати, паморочилася голова. Не могла повірити, що таке натворила, не порадившись із чоловіком.

Слідчі не знайшли у вчительки грошей. Однак помітили її фотографії із закордонних курортів. Припускають, що більшість позиченого та витрачала на доньку. Купила їй кілька норкових шуб, її жениху — "Деу Ланос". Однак весілля так і не зіграли.

Адвокати не хочуть захищати постраждалих. Мовляв, ті самі брали кредити. Чотири вчительки віддають банкам 20% своїх зарплат.

— Після першого засідання Марина крикнула на нас всіх: "Сволота!" А її батько побив матір моєї колеги. Бо старенька вимагала віддавати борг хоча б по 100 гривень у місяць.

Ганнi Жабській загрожує три роки ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «Учителька видурила у колег 250 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути