четвер, 03 червня 2021 07:50

Сергій Стерненко отримав рік умовно
2

Активісти Сергій Стерненко та Руслан Демчук разом з адвокатами очікують рішення ­колегії суддів в Апеляційному суді Одеси. Оскаржували вирок суду першої інстанції. 23 лютого їх засудили до семи років і трьох місяців в’язниці з конфіскацією половини майна
Фото: FACEBOOK.COM/ruslan demchuk
Громадському активісту Сергієві Стерненку зняли електрон­ний браслет після вироку Апеляційного суду Одеси 31 травня

Громадського активіста й блогера 26-річного Сергія Стерненка засудили на один рік умовно за придбання й зберігання бойового патрона калібру 5,45 мм. Таке рішення виніс Апеляційний суд Одеси 31 травня.

23 лютого Сергія Стерненка із соратником 41-річним Русланом Демчуком Приморський районний суд Одеси засудив на сім років і три місяці з конфіскацією частини майна. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному зберіганні зброї.

Апеляційний суд розглядав справу від 16 квітня. Повторно вивчали докази, експертизи, заслухали свідків і потерпілого — депутата Комінтернівської райради Одеси 36-річного Сергія Щербича. Каже, його викрали, пограбували, катували й вимагали скласти мандат шість років тому.

Щербич — колишній керівник районної організації проросійської партії "Родина" в Одесі. Організовував поїздку тітушок з Одещини на протести в Київ під час Революції гідності, був учасником антимайдану.

Колегія суддів дійшла висновку, що Щербича дійсно викрали та побили. Це підтверджує доказова база, надана прокуратурою. За викрадення Стерненка й Демчука засудили до п'яти років в'язниці. Але від кримінальної відповідальності звільнили через закінчення строків давності. За статтею "розбій" — виправдали через брак доказів.

Вилучений у Сергія пістолет визнали стартовим. А не вогнепальним, як спершу написали експерти. Один із знайдених патронів виявився бойовим. А тому — "небезпечним, через участь Сергія у масових акціях", за рішенням суддівської колегії.

— Рішення Апеляційного суду складно назвати справедливим. Але це краще, ніж вичудив суд Приморський, коли мене ув'язнив та ще і з конфіскацією, — каже Сергій. — По факту я отримав судимість і рік умовно за один патрон.

Рішення збирається оскаржу­вати у Верховному суді. Але не відкидає, що з касацією звернеться і прокуратура. Наполягатиме на суворішому покаранні.

Влада відреагувала на масштабні протести, що відбувалися після засудження Сергія Стерненка. Тому рішення апеляції відрізняється полярно, каже голова правління Фундації "Деюре" Михайло Жернаков, 35 ­років.

— У рішенні — мало юридичного й багато політичного. Влада відреагувала на протести. Бо бачить, як вони впливають на рейтинги, ситуацію в країні. Рішення суду не вважаю справедливим. Сподіваюся, Касаційний суд повністю виправдає Сергія. Бо немає доказів у справі, за якими можна засудити людину.

Справу Стерненка називають політичною. Наскільки суд залежний від вказівок влади?

— Дуже. Залежність від політиків та олігархів, корупція — дві основні проблеми судової системи. Розраховувати, що в гучних справах суд взяв і справедливо ухвалив рішення — точно не доводиться. Тим більше, якщо подивитися послужні списки суддів, які приймали рішення стосовно Сергія і в першій, і в другій інстанції. Із доброчесністю в них величезні проблеми.

Влада зробила висновки?

— Хочеться сподіватися, що так. І подібних необґрунтованих рішень на догоду проросійським силам більше ніхто не ухвалюватиме. Добре, що вистачило розуму не нагнітати ситуацію в суспільстві і вчасно зупинитися.

Можуть ув'язнити на 15 років

Сергій Стерненко — громадський активіст, колишній керівник осередку "Правого сектора" в Одесі.

2018-го на нього нападали тричі. Під час останнього випадку він смертельно поранив нападника Івана Кузнєцова, 29 років. Другий — 30-річний Андрій Ісайкул — втік з України. Стерненко отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові. Стверджує, він захищався. Але в СБУ вважають — він ударив ножем Кузнєцова, коли той тікав. Стерненко переконаний, що напади замовив мер Одеси Геннадій Труханов, а на слідство тиснули міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і генеральна прокурор­ка Ірина Венедіктова.

11 червня торік Служба безпеки оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Йому загрожує 15 років за ґратами.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Стерненко отримав рік умовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути