Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2012 00:00

Родина Спиридонових живе в дірявій хаті

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Лідія Спиридонова показує стіну своєї хати в райцентрі Драбів Черкаської області. Аварійне помешкання планували знести, однак родина досі тут мешкає
Лідія Спиридонова показує стіну своєї хати в райцентрі Драбів Черкаської області. Аварійне помешкання планували знести, однак родина досі тут мешкає

64-річна Лідія Спиридонова із райцентру Драбів на Черкащині живе в напівзруйнованій хаті: вікна випадають, комин валиться, стіни осуваються.

— Бачте: стіни мокрі, — показує господиня. — Оця стіна давно відходить. Надворі навіть бур'ян під нею не рву — боюся, що посунеться. Вікна одинарні, двері діряві, комин якось уночі упав, то ледь не вчаділи.

Лідія Миколаївна із чоловіком-військовим виховали двох доньок. Тетяні — 43 роки, Лілії — 33. Жили в Туркменістані, у російських містах Магадані, Комсомольську-на-Амурі. 1998 року переїхали в Черкаси, за $2,5 тис. купили на виплату двокімнатну квартиру.

— Ніякої угоди не укладали, просто виплачували по 50 доларів у місяць. А коли виплатили — з'явились якісь мордовороти, вигнали, — згадує Лідія Миколаївна. — Виїхали ми в Мошни, винайняли хату. На роботу нас не брали, бо українського громадянства нема. Продавали свої туркменські коври і золото. Потім сільський голова знайшов нам пустуючу хату. Тільки обжилися — явилися спадкоємці, вигнали. Переїхали в цю хату.

У хаті, де живуть Спиридонови, колись жив заступник голови райдержадміністрації. Будинок мали знести, однак Лідія Миколаївна продовжує жити тут із доньками. Чоловік помер.

— Восени 2004 до Драбова приїжджав Віктор Янукович, тодішній кандидат у президенти. Виступив на стадіоні і йшов у супроводі чиновників. Я вибігла назустріч, — згадує Лідія Спиридонова. — Підійшла, розповіла про проблеми. Янукович вислухав і каже голові адміністрації Буту: "Забезпечити житлом негайно!" За кілька днів у будинку, який звели бюджетникам, звільнилася квартира. Але її дали прокурору. Той швидко її приватизував, продав і виїхав.

Спиридонови топлять дровами. Газ під'єднати не можуть, бо будинок аварійний.

— А чиновники тільки ходять і кажуть: так жити не можна.

Голова Драбівської райдержадміністрації 57-річний Володимир Бут каже, що цільових коштів для родини Спиридонових не надходило:

— Віктор Федорович не обіцяв квартири. Сказав лише розібратися з цим питанням. Лідія Миколаївна стоїть у черзі дев'ятою. Обминути чергу по закону не можна.

Зараз ви читаєте новину «Родина Спиридонових живе в дірявій хаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути