Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2009 20:41

"Депутатам мало кабанів, вони охотяться на людей"

16 червня неподалік села Грузьке Голованівського району Кіровоградщини загинув 55-річний Валерій Олійник. У його вбивстві підозрюють нардепа-"бютівця" Віктора Лозінського, районного прокурора Євгена Горбенка і начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського.

— Того дня в 11 часов Валєра одягся і пішов до лісу, — каже 81-річна Любов Олійник, мати Валерія. — Зазвичай їздив на велосипеді, а це пішки. Не сказав нічого, не поснідав. Під ніч дивлюся: немає. Тривога з"явилася, ше ж ніколи такого не було. У два часа ночі відкрила двері, прислухалася. Немає. Рано встала — немає. Зовсім страшно стало. У чотири часа дня  приїхали на джипі. Сказали, що знайшли сина вбитого. Мене поразіло, як громом. Я весь час думала: єслі шо случиться, то нехай зі мною. Не переживу смерті сина.

Валерій Олійник народився у селі Красногірка Голованівського району. Коли йому було 7 років, батьки розійшлися. Мати переїхала у село Грушки Ульянівського району,  хлопець залишився з батьком.

— У школу він ходив один рік, бо батько був протів. А вчителька говорила, шо Валєра способний, — згадує Любов Євсеївна. — Викличе його до дошки, а він усе знає. Потім жив в Одесі у тьотки, у Донецьку. Останні років 20 жив у хаті біля моєї. Но сильно скривався від мене. Не пускав до себе, нічо не говорив. Думаю, обіду тримав, що я кинула його. Хоча я його любила.

Сусіди заперечують сказане Любов"ю Олійник.

— То в баби скліроз, — говорить Людмила Вацюк, 52 роки. — Валєра школу закінчив, в армії був. Хорошою людиною був, але трошки странний. Мій дід валив хату, так він прийшов і каже: "Що ви, діду, валите хату, тут скіфські сокровища поховані". Десь вичитав про трипільську культуру. Считав себе графом. Мамине дівоче прізвище Червоній. На російську переводиться Краснова. А колись був граф Краснов.

Валерій жив у цегляній хаті поряд із материною. При вході до неї лежить купа заліза. У першій кімнаті розкидані пачки від цигарок, біля шафи — перевернута лавка і диван. В іншій кімнаті стоїть ліжко без матраца. Зі стін звисає павутиння.

Нардеп Віктор Лозінський, 46 років, запевняє, що того вечора їхав полем із місцевим прокурором і начальником міліції. Угледіли чоловіка, який постійно озирався, був збуджений. Щойно депутат зупинився, як незнайомець почав стріляти й тікати. Начальник міліції викликав слідчо-оперативну групу, а депутат із прокурором кинулися навздогін втікачеві. Хотіли затримати, але той не давався, пролунали постріли. Лозінський вихопив зброю у чоловіка і відкинув її. Тоді той вихопив ножа  й ударив депутата і прокурора по кілька разів. Після цього у незнайомця звідкись узявся ще один пістолет, з яким він утік.

Затримала його слідчо-оперативна група з райвідділу міліції. "Швидка" завезла в лікарню, де чоловік помер.

Мешканці Грузького не вірять словам Віктора Лозінського.

— Яка зброя? Всьо, шо було у Валєри, це сокира, граблі й лопата, — каже сусід Володимир Блашко, 74 роки. — Шоб у нього був пістолет, то він би нас усіх тут постріляв. А так нікого пальцем не чіпав. Зробили з нього прєступніка. Валєра, видно, їм мішав. Видно, машиною лупанули, ногу відбили. Він спокійним був. Ото йде дорогою, просить рубчик чи два. На другий день приносить п"ять. Не обіжав нікого. Хіба з матір"ю сварився. Обіжався, що вона його не виховувала.

— Ні на кого він не нападав, — викрикує Ілля Міщенко, 74 роки. — Як він міг напасти на таких мордоворотів? А зараз ще виступають по телевізору, шо Лозінського треба наградити. За шо, бандита такого? Валєра їм просто мішав біля лісу. Бо вони там б"ють лосів, свиней, катаються, розкішно живуть. То що це, прокурор, начальник міліції і Лозінський нашого бідного Валєрку злякалися?

У чотири часа дня приїхали на джипі. Сказали, шо найшли сина вбитого

— Всьо село знає, хто вбив Валєру, — свідчить інший сусід Ілля Маковійчук, 60 років. — Ніхто не вірить депутату. Як тіки Юлька (Юлія Тимошенко, прем"єр-міністр України. — "ГПУ") його прикриє, то ніхто за неї не буде голосувать. Тоді її кар"єра на цьому закінчилася. Ніхто не вірить, шо Валєра нападав. Ніхто. Депутатам мало кабанів, вони охотяться на людей. Вбили Валєрку, як зайця.

— Юлька стане ніхто для нашого села, — перебиває чоловіка дружина Тамара, 57 років. — Весь район буде протів, бо люди знають правду.

— Лозінський також потерпівша сторона у цьому дєлі, — каже Василь Вацюк, 52 роки. — Він жертва депутатської неприкосновенності. Він не витримав отого права, яке йому Юля дала. А ти дивишся, кому ти даєш? Ти ж бачиш, що він не може цієї власті видержати. Не кажда людина може видержати таку свободу.

На президентських виборах 2004 року Віктор Лозінський підтримував Віктора Януковича.


Знайшли "чорний" список


У будинку нардепа-"бютівця" Віктора Лозінського в мисливських угіддях Голованівського району міліціонери знайшли "чорний" список. У ньому нібито записані судові справи, які він "рішав", і скільки грошей хабара давав. Кажуть, максимальна сума становить $10 млн.

Також говорять, у садку колишнього сільськогосподарського товариства в селі Грузьке, що неподалік від місця вбивства Валерія Олійника, у неділю відкопали тіла двох жінок. Скільки вони пролежали в землі — невідомо.

У Інтернеті 1 липня з"явилася інформація, що екс-прокурор району Євген Горбенко і начальник районної міліції Михайло Ковальський зізналися у 15 вбивствах. Того ж дня у Генпрокуратурі її спростували.

Більшість жителів Голованівського району бояться говорити про нардепа. Вони вважають: навіть якщо Віктора Лозінського і посадять, все одно в районі залишаться його люди, які можуть помститися.

Хронологія подій навколо вбивства Олійника

16 червня — неподалік села Грузьке Голованівського району Кіровоградщини знаходять убитим 55-річного Валерія Олійника. Підозра падає на нардепа-"бютівця" Віктора Лозінського, прокурора району Євгена Горбенка і начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського.

17 червня — прокуратура порушує карну справу за фактом нанесення тяжких тілесних ушкоджень Валерієві Олійнику.

22 червня — Віктор Лозінський розповідає власну версію зустрічі з Олійником. Запевняє, що у Валерія ніхто не стріляв. Він нібито сам нападав на нардепа і прокурора з двома пістолетами й ножем.

23 червня — похорон Валерія Олійника.

25 червня — карну справу забирає Генеральна прокуратура України. Створено оперативно-слідчу групу. До її складу ввійшли працівники центральних апаратів СБУ та МВС України. Прокурора Голованівського району Євгена Горбенка звільнено з посади.

26 червня — Євгена Горбенка та Михайла Ковальського затримують. Їм загрожує до 10 років в"язниці.

28 червня — Віктор Лозінський просить внести на розгляд Верховної Ради подання про зняття з нього депутатської недоторканності. Генпрокуратура викликає його для надання показів, однак він не приходить.

29 червня — Печерський райсуд Києва обирає запобіжний захід для підозрюваних: Євген Горбенко і Михайло Ковальський перебуватимуть під арештом до 6 липня.

1 липня — Генпрокуратура України порушила кримінальну справу щодо народного депутата Віктора Лозінського. Йому загрожує до 10 років ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Депутатам мало кабанів, вони охотяться на людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути