середа, 23 вересня 2009 07:51

Олег Польовий утратив руку через халатність лікарів

Автор: фото: Михайло ЗАЯРНЮК
  Олег Польовий із Дрогобича Львівської області на уроках плавання у школі соромиться роздягатися
Олег Польовий із Дрогобича Львівської області на уроках плавання у школі соромиться роздягатися

Третьокласнику Олегові Польовому, 8 років, ампутували ліву руку. Лікарі не помітили газової гангрени, яка розвинулася після перелому. Родичі школяра поскаржилася на медиків до прокуратури.

— Справу передали у міліцію, — каже 60-річна Ольга Павлось, бабуся Олега. — Учора чотири з половиною години все їм розповідала. Хоча не вірю, що чогось доб"юся. Я 32 роки пропрацювала медсестрою. Знаю, як закривають справи про лікарські помилки.

Олег Польовий живе зі своїми матір"ю, бабою і дідом у місті Дрогобич Львівської області. Увечері 8 липня повернувся з прогулянки.

— Кричав: "Моя рука, моя рука", — розповідає Ольга Степанівна. — Упав з дерева, зламав її. Я викликала лікарів, ті наклали шину, вкололи знеболювальне і забрали в лікарню.

Хлопчику діагностували відкритий перелом. Прооперували і поклали у палату травматології.

— Уночі Олежик прокинувся. Скаржився, що рука болить. Зранку його взяли на перев"язку. Я запитала, чому не призначили антибіотики. Це відкритий перелом, був контакт із землею, — продовжує жінка. — Не робили прививки проти правця, не брали аналізів. Мені це здалося дивним. Я попросила завідувача, щоб оглянув. "Я маю інші справи, у вас є лікуючий лікар", — відповів він.

Опівдні лівиця школяра посиніла, пальці затерпли, температура тіла підвищилася до 39,4°С.

— Лікар заявив, що Олежик застуджений. Йому вкололи анальгін із димедролом, — обурюється. — А рука набрякла, пальчики стали холодні. Уночі лікар зайшов, наказав рухати більше пальцями і пішов. 10 липня рука збагровіла. Тільки відкрили рану, як палатою пішов сморід. Я такого за все життя не чула.

Лікар пояснив, що у хлопчика почалася анаеробна інфекція — газова гангрена. Попросив дозвіл на операцію. Сказав, що за годину пацієнта повезуть до Львова.

Ніхто з медиків пробачення не попросив

— За цей час переписали історію хвороби, — розповідає Ольга Павлось. — Тепер там написано, що гіпс зняли 9 липня і тоді почали давати антибіотики.

Збудник анаеробної інфекції потрапляє до рани з ґрунту. У мирний час вона трапляється раз на 100 тис. людей. Якщо інфекцію виявити вчасно, то кінцівку можна врятувати.

У Львові руку ампутували. Хлопчик одужав, 8 серпня його виписали.

— Ніхто з дрогобицьких медиків пробачення не попросив, — зітхає Олегова бабуся.

Матір Олега — 34-річна Галина працює у перукарні, щомісяця отримує 635 грн. З чоловіком розлучена, він аліментів не платить. Баба і дід — пенсіонери. Шукають спонсорів, які допоможуть купити протез.

— Кажуть, він 20 тисяч євро вартує, — зітхає Ольга Павлось.

Міліціонери порушили справу за фактом неналежного надання медичної допомоги. Якщо провину медиків доведуть, їм загрожує до трьох років в"язниці.

Комісія обласного управління охорони здоров"я назвала пригоду нещасним випадком. Пояснюють, що медики не подумали на анаеробну інфекцію, бо у мирний час вона рідкісна.

— Ситуація для усіх неприємна, — зізнається головний лікар дрогобицької міськлікарні N1 Володимир Бігуняк, 54 роки. — Але ніхто не хотів дитині зла, просто випадок був важкий.

Зараз ви читаєте новину «Олег Польовий утратив руку через халатність лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути