Ексклюзиви
середа, 14 березня 2012 05:00

Спецтема: Зґвалтування та вбивство Оксани Макар

Оксану Макар зґвалтували і підпалили
5

Оксані Макар ампутували праву руку та обидві стопи через те, що тіло дуже обгоріло
Миколаївка Тетяна Суровицька сама виховувала єдину дитину Оксану. Дівчина залишиться інвалідом на все життя
Миколаївці Артем Погосян (на фото), Євген Краснощок і Максим Присяжнюк 8 березня зґвалтували Оксану Макар. Думали, що задушили, тож вивезли на покинуту будову і підпалили
Євген Краснощок
Максим Присяжнюк

Зранку 13 березня під прокуратурою Миколаєва збирається мітинг. Напередодні слідчі відпустили на підписку про невиїзд двох із трьох чоловіків, які 8 березня побили, зґвалтували і вкинули у вогнище 18-річну Оксану Макар.

— Один — син колишньої голови Єланецької райдержадміністрації, а другий — колишнього прокурора. Спалили дівчину, а їх відпустили, — кажуть люди.

На акцію протесту вийшли 10. Зо 50 городян спостерігають за мітингом. Його учасники вимагають звільнити прокурора міста і слідчих. Принесли три опудала у ватяних штанях, що символізують насильників. Повісили їм на груди таблички "Не крышуйте уродов", "Менты крышуют, а они насилуют".

Із прокуратури виходить керівник прес-служби Наталія Абрамова.

— Ніяких коментарів. Зараз приїде прокурор. Нікого з родичів прокурора чи колишніх прокурорів серед затриманих немає, — каже. Її охороняють п'ятеро міліціонерів.

Прокурор до людей не виходить. Кількох активістів запрошують усередину, до них спускається слідчий Юрій Марченко:

— У справі проходять троє підозрюваних. Один із них справді прийомний син екс-голови Єланецької райдержадміністрації. Другий і третій не мають ніякого відношення до працівників прокуратури. Ті двоє, яких ми відпустили, безпосередньої участі у злочині не брали. Суд встановить — утримувати їх під вартою чи ні. Ми розберемося, хто вбивав, а хто був співучасником.

У цей час під прокуратурою опудала обливають бензином та підпалюють.

— Позор мєнтам і власті, — говорить чоловік. — Луценка в тюрмі держать, а виродків випускають!

Оксану Макар перехожі знайшли вранці 9 березня. Вона лежала у згарищі на смітнику, стогнала. Лікарі опікового центру при міській лікарні №3 казали, її травми несумісні з життям. Однак вона вижила, опритомніла, розповіла, що троє чоловіків її побили, зґвалтували і підпалили.

11 березня міліціонери затримали сина колишнього голови Єланецької РДА 23-річного Максима Присяжнюка, 23-річного Євгена Краснощока та Артема Погосяна, 21 рік.

Під реанімацією опікового центру сидить 41-річна Тетяна Суровицька, мати Оксани. У неї розпухле від сліз обличчя. Поверх червоної куртки накинута сіра куртка.

— Я шість років у косметичній фірмі в Києві працюю, — говорить російською. — Оксанку виховала сама. Вона закінчила школу, два з половиною року жила зі мною у Києві. З хлопцем розійшлася, повернулася до Миколаєва. Живе з бабусею.

8 березня Оксана пішла святкувати з друзями у кафе-бар "Рибка" на вул. Дзержинського.

— Пообіцяла не затримуватися довго, — продовжує мати. — У кафе познайомилася із двома хлопцями. Вони провели її додому. Виявилося, їхній третій друг живе у нашому мікрорайоні. Зайшли до нього, випили шампанського, й Оксана знепритомніла. Хлопці по черзі її зґвалтували. Потім вирішили вбити, щоб нікому не розказала. Почали душити. У дочки досі видно шрами на шиї. Закутали у ковдру, винесли на закинуте будівництво. У хащах облили бензином і підпалили. Лікарі дивувалися, як вона після того залишилася при тямі.

— Ті мужики, що її побачили, викликали "швидку", міліцію й повтікали, — розказує 42-річний Валерій із багатоповерхівки на просп. Леніна, 140. Його будинок поряд із недобудовою. — Знали, що менти захочуть на них усе повісити. Потім люди збіглися. Дівчина дуже стогнала. Уся згоріла — м'ясо висіло, кістки видно. Медики зі "скорої" не знали що робити.

— Коли її знайшли, я їхала по роботі в Обухів, — додає Тетяна Суровицька. — Мені подзвонила сестра: Оксана при смерті. Спочатку не казали, що сталося. Лікарі давали один відсоток, що виживе. Руки й ноги згоріли. Спина обварилася, нирки поплавилися.

В Оксани Макар попечені 55% тіла, опіки третього-четвертого ступеня. Стан тяжкий.

— Люди з такими опіками помирають одразу. Найсильніші тримаються кілька годин, — каже лікар Сергій Смирний. — А Оксана навіть свідомості не втратила. Вона житиме, але лишиться інвалідом. Ми ампутували їй праву руку та обидві стопи.

Міліціонери Центрального райвідділу міліції допитують підозрюваних. Ті кажуть, що всі були п'яні. Оксана сама погодилася вступити з ними у зв'язок. Потім стала погрожувати, що напише заяву у міліцію. Чоловіки злякалися, почали її душити.

— Вважали її мертвою. Чому вирішили підпалити, не кажуть, — говорить Андрій Коротченко, заступник начальника Центрального райвідділу міліції Миколаєва.

— Міліціонери зі мною не хочуть говорити, — плаче Тетяна Суровицька. — В Оксани свідчень не брали і навіть не приходили. Кажуть, вона без свідомості. Але вона постійно при тямі, мені все розказує.

Просить небайдужих допомогти їй:

— Реанімація обходиться в кілька тисяч гривень у день.

Номер поповнення картки "Приватбанку":

6762 4620 5746 3702,

Суровицька Тетяна Романівна.

Зараз ви читаєте новину «Оксану Макар зґвалтували і підпалили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

391

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути