Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2020 07:50

Вогонь знищив 22 хати

Автор: mvs.gov.ua
  П’ять днів рятувальники гасили пожежу у Дворічанському районі Харківської області. Причини займання встановлюють експерти
П’ять днів рятувальники гасили пожежу у Дворічанському районі Харківської області. Причини займання встановлюють експерти

На території Дворічанського лісництва на Харківщині спалахнула пожежа вдень 2 вересня. Горіло на площі 400 га. Вогонь швидко поширювався верхівками дерев і через пориви вітру перекинувся на село Гороб'ївка. Згоріли 22 будинки.

Гороб'ївка розташована за 10 км від райцентру. Має 47 хат. З усіх боків — старий сосновий ліс. Перший дим мешканці побачили близько 13:00. Тягнуло з боку місцевого смітника.

— Я вибирала картоплю. Бачу, димок тягнеться. Зразу ж подзвонила чоловіку, позвала сусідів. А потім вмить огонь показався з оцієї сосни, — показує на обгоріле дерево місцева Любов Шаповалова. — Зайнялися мої грядки. Потім перейшло на сараюшки, курятник. Понімала, що дві-три минути і буде горіть хата. Але вчасно на пожарній бочці під'їхав наш поліцейський Артурчик Чагалян. Він, ну як мавпа, швидко заскочив на кришу. Там вже фронтон дерев'яний горів, відірвав дошку й залив дах.

Тільки-но зайнялися перші хати, Сергій Тесленко сів за кермо трактора й 6 год. оборював хати, щоб травою не ширився вогонь. Урятував із десяток будівель. Наступного дня фермер звільнив його, бо взяв техніку без дозволу. Та коли в інтернеті про Сергія стали писати як про героя, передумав.

На будинок Мостових на вул. Лиманській вогонь ішов із двох боків, низом по сухій траві. Також падав зверху із сосен.

— Це так страшно. Сосна під 20 метрів, а зверху ще метрів на 30 полум'я, — розповідає 54-річна Наталія Мостова. — Я забула про речі, гроші. Побігла відчиняти курятник. Свиню Фросю випхала надвір. 13 поросяток, їм і тижня немає, в коробці на дорогу винесла. В корів уже хвости в хліві горіли, повиганяла. Другий день не дояться, такий стрес получили. Собака їздить із нами скрізь, то зразу в машину заскочив. Рішив, що там безпечніше.

Жінка жила в будинку із чоловіком та родиною доньки.

— Ночуємо біля згорілої хати в машині, — показує на стару синю "вісімку" Яна Літкевич, 26 років, донька Наталії. На руках тримає дочку Софію, 12 місяців. — Волонтери нам привезли їжу, дитяче харчування.

Наталія Мостова із чоловіком ночують у сараї.

— Це все, що в нас залишилося, — витирає сльози. — Сусід дав диван напрокат, люди привезли одіяла. Я не кину своїх корів. З того живу — молоко, сир продаю. Поросят вирощую. А ще шила, так усі машинки вогонь знищив. Худоба стоїть голодна. Сіно згоріло, 3 тонни зерна, яке на зиму купили.

У сусіда Романа Овчаренка із 40 свиней лишилося 13.

— Погоріли, — тихо каже Роман. П'ятеро дітей і дружину відправив до кумів. Сам живе на згарищі у трейлері, який притягнув друг Максим. — На компенсацію не розщитую. У государства своїх проблем повно. Буду відбудовуватися сам, потроху.

3 вересня біля медпункту в Гороб'ївці готують польову кашу. Чиновники в білих сорочках за столом приймають заяви тих, хто потребує допомоги.

— Тут усім треба. Частина хат уціліла. Але як в них жити, коли навколо згарище, — каже місцевий Іван Домний.

Люди ходять згарищем, але забирати практично нічого.

— Лише металолом остався і сумка консервації в погребі, — говорить 34-річний Олександр Рибалко. — Слава Богу, нам є де жити. В сусідньому селі тиждень назад хату купили. Думали, тут дача буде.

Постраждалим пообіцяли виплатити по 300 тис. грн. Коли — невідомо.

У Будинку культури місцеві люди знесли гори речей, посуду, побутової хімії. Та погорільці брати багато соромляться. Літніх відвезли до себе родичі. В кого лишилася худоба, бояться її кидати й ночують на згарищі.

Пожежні літаки та вертольоти працювали над Гороб'ївкою, сусідніми Гряниківкою й Кутьківкою у четвер і п'ятницю. Сильний вітер роздмухував тліючий вогонь, і знову починалися займання. На п'ятий день рятувальники повністю загасили пожежу. Експерти з'ясовують, чому виникла. Загалом вигоріло 500 га лісу. На відновлення екосистеми знадобиться 80 років.

644,3 мільйона гривень збитків завдали пожежі у Дворічанському районі на Харківщині. Виникли через людський фактор, кажуть рятувальники.

Зараз ви читаєте новину «Вогонь знищив 22 хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути