середа, 07 листопада 2012 05:00

Обікрали і спалили 150-річну церкву

— От горе, спалили нашу церкву! Хай тих гадів знайдуть і самих підіжгуть, — плаче 68-річна Ольга Лисачок на згарищі храму Параскеви у селі Торчин Хмільницького району Вінниччини. Зведену 1859 року будівлю пограбували та підпалили вночі 4 листопада.

Храм належав Українській православній церкві Московського патріархату. Уцілів дерев'яний вхід. Уранці 5 листопада досі димлять обгорілі рештки.

— Десь у два ночі із сусіднього села їхали люди. Бачать, усередині церкви горить. Почали бити молотком по колоколам (дзвіниця стоїть неподалік, дзвонами слугують порожні кисневі балони. — "ГПУ"). Побігли до директора школи, він рядом живе, щоб людей будив, — розказує сільський голова Василь Ярощук, 61 рік. — За минуту збіглися з 30 людей з відрами, щоб тушити. Та де там. Туди даже було страшно підійти. Церква із зрубу, як спічка зажглася. Вогонь на 20 метрів уверх, жарко було стояти в радіусі 10 метрів.

Торчин за 25 км од Хмільника. Тут 300 жителів.

— Через 15 минут приїхали зо шість пожежних машин. Потушили десь до дев'ятої ранку. Та і що там уже було тушити, залишилися від храму тільки вуголь та залізний хрест, під яким сповідалися. Ще кадило, — продовжує війт. — Я дуже злякався, коли мені вночі подзвонили. Чувствував, що має щось статися у селі. Усе боявся за ті відеокамери, що на вибори поставили в сільраду. А тут іще хуже.

Селяни повідомили правоохоронцям та рятувальникам, що перед пожежею церкву пограбували.

— Обично калітку закривали на замок. А це вона була відкрита. З дверей, що біля вівтаря, зірвані скоби, — додає Ольга Лисачок. — Усьо, церкви нам у селі не бачити. Хто ж на нову нам дасть? Було одне місце в селі, куди могли вийти. А тепер хто нам її построє? А я жодної служби не пропустила. А церква ця пережила всьо, і революцію, і голод, і войну.

Настоятель парафії протоієрей Михайло приїхав до Торчина зі Львівщини два роки тому. Просить небайдужих допомогти відновити храм.

— Мав прийти до храму в сім часов ранку починати службу, — розповідає священик. — Звонять, що горимо. Коли прибіг, чуть не впав. Ми ж цього року тільки покрасили кришу, вікна. На слідуючий хотіли повністю все приміщення. А тут нечість підпалила. Грошей у нас багато не було. Приход маленький, жменька людей. До 30 постійних парафіян.

П'ять років тому храм Параскеви пограбували. У районі діяла група, яка поцупила старовинні ікони ще з кількох церков довколишніх сіл.

— У нас украли три образи, намальовані на дереві. Вони тут були чи не з самого відкриття. Бандитів так і не знайшли. Якихось були затримали, але у них не було наших ікон, — згадує колишній настоятель храму отець Георгій. Він 14 років правив службу у Торчині, зараз працює у селі Жданівка. — Навіщо ж так ці злодії вчинили? Це ж гріх який великий, він не прощається. Велика хула на Бога. Переходить на інше покоління.

Приміщення церкви було застраховане, але не мало протипожежної системи.

Зараз ви читаєте новину «Обікрали і спалили 150-річну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути