пʼятниця, 15 листопада 2019 00:40

Багатодітну родину поселили в аварійний дім

Автор: ФОТО НАДАНЕ ВОЛОДИМИРОМ ІВАНОВИМ
  Будинок багатодітної родини Ольги Лістунової та Володимира Іванова з села Косівщина на Сумщині може завалитися
Будинок багатодітної родини Ольги Лістунової та Володимира Іванова з села Косівщина на Сумщині може завалитися

У 39-річної Ольги Лістунової та Володимира Іванова, 43 роки, із села Косівщина на Сумщині погрожують відібрати прийомних дітей. Тому що їхній триповерховий дім на 250 кв. м визнали аварійним. Житло родині купили місцеві чиновники за державний кошт. Заплатили 2,9 млн грн.

Створити дитячий будинок сімейного типу подружжю запропонували торік. Вони погодилися. Взяли на виховання 4-річного Юрія, Аліну, 8 років, 10-річного Ясина та Радмилу, 11 років. Двоє мають інвалідність, ще в однієї дитини — інтелектуальні порушення. Окрім прийомних, подружжя має трьох власних дітей — 11-річного Миколу, Катерину, 12 років, і Сніжану, 22 роки.

— Будинок знайшла районна влада. Нам його показували восени. Пофарбований, з меблями. Заселилися туди 12 березня. Але всередині було вже пусто, все вивезли. Мусили ­обставлятися своїми силами, — розповідає Володимир Олександрович. — За два місяці під фундаментом почала лущитися штукатурка. На першому поверсі паркет згнив, на другому — розійшовся. Ще за місяць на стіні побачили першу тріщину. Почали писати в усі інстанції. Сільська рада замовила експертизу. Вона показала, що дім аварійний.

Ольга працює асистентом учителя з інклюзивної форми навчання у школі. Чоловік тримає теплиці. Переїжджати родині нема куди.

— Маємо свій будинок у селі Северинівка, де жили зі своїми дітьми. Там зараз мешкає сім'я нашої старшої доньки. Всі там не помістимося, — говорить Ольга. — У райдержадміністрації поставили крайній термін — 19 листопада. Якщо проб­лему не вирішимо, дітей заберуть. Нам нема куди діватися. Діти налякані, плачуть постійно.

— У Мінсоцполітики запевнили, що проблему нашу знають і придбають інший будинок, — додає. — Почали шукати варіанти в сусідньому селі, в Сумах. Але районна влада не спішить нічого купувати. Про ремонт цієї будівлі теж не йдеться. Він коштує понад мільйон і триватиме понад рік. Там нема фундаменту, все треба робити капітально.

13 листопада в голови області зібрали нараду, аби вирішити питання з житлом для сім'ї.

— У тому домі не можна лишатися. Але відселити сім'ю нікуди — вільних помешкань немає, — говорить заступник голови Косівщинської сільської ради Олег Кравченко. — Рішення про створення будинку сімейного типу приймала районна влада. Вважаємо, що вони мають вирішувати питання з житлом для родини.

Обласна влада запевнила, що цього тижня спробує придбати сім'ї інше помешкання.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітну родину поселили в аварійний дім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути