Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2021 00:35

"Хлопчик лежав в очереті. Не кричав, був знесилений"

Автор: NPU.GOV.UA
  Матвія Полянського (на фото) із села Холонів Горохівської громади на Волині та його старшого брата Андрія виховувала мати. Їхній батько помер. Соціальні служби забрали дітей у жінки через неналежний догляд
Матвія Полянського (на фото) із села Холонів Горохівської громади на Волині та його старшого брата Андрія виховувала мати. Їхній батько помер. Соціальні служби забрали дітей у жінки через неналежний догляд

Другокласник 15 годин блукав болотами

— Сини каждий день граються по селу. Додому всігда верталися. Не могла подумать, що малий кудись дінеться, — 29-річна Наталія Читкайло із села Холонів Горохівської громади на Волині говорить про зникнення молодшого сина 7-річного Матвія Полянського.

Він грався з братом 12-річним Андрієм та сусідськими дітьми на майданчику 7 квітня. Додому не повернувся. Мати помітила зникнення сина о 21:30. У поліцію заявила вранці наступного дня.

У селі організували пошуковий штаб. Залучили понад 100 поліцейських, 25 нацгвардійців, місцевих жителів. Одна з груп помітила на землі біля лісу відбиток дитячого взуття. Службовий собака взяв слід.

— Хлопчик лежав в очереті біля болота. Це за 10 кілометрів від дому. Не кричав, був знесилений. Якби пошуки затягнулися хоч на декілька хвилин, помер би, — каже Михайло Сорока з обласної поліції. — Малого дістали з багнюки, відігріли. Везли на підводі. Потім більше кілометра до села його ніс на руках оперуповноважений Вадим Барчук.

Матвій розповів, що пішов смажити шашлики.

— Взяв кусок сала. Хотів нажарити шашликів. Але не було на чому. Блукав по воді, намочив ноги. Стемніло, не знав куди йти. Так і заснув у рові. Додому вертатися побоявся, — розповів поліцейським Матвій.

Хлопця в шоковому стані забрали в лікарню. Туди ж відправили і його старшого брата. Після зникнення Матвія з'ясувалося, що діти живуть у неналежних умовах. Комісія вирішила, що з родини їх потрібно вилучати. Дітей готові взяти до себе на виховання родичі їхнього покійного батька. Комісія обстежить умови проживання. Якщо будуть незадовільні, їх помістять у притулок, де можна бути до 90 днів.

Матвій — другокласник. Його і брата виховує мати. Батько помер. Жінка зловживає алкоголем.

— Сім'я неблагополучна. Але ні місцева влада, ні соцслужби про це в поліцію не заявили, — каже Сергій Козак з обласної поліції.

У селі підтверджують, що мати хлопців випиває. Про синів дбала, як могла.

— Батько хлопців помер років шість тому. Діти жили з матір'ю, бабою й дідом. Жінки випивають. Але працюють, наймаються до людей. Нароб­ляться за цілий день, а ввечері можуть хильнути, — каже староста села 61-річний Олександр Мартинов. — Емоції переповнюють, що так справу повернули. Дякую, що дитину врятували. Але його ніхто не бив, з хати не вигонив. Жили вони, як усі. В хаті завжди був шмат сала і хліба з цукром. Ми з директором школи, завучем навідували сім'ю, хоч на обліку вони не були. Шкільного приладдя в дітей більше, ніж у забезпечених родин. Мама тягнулася як могла, аби хлопці не бідували. Тому шокований, що їх забрали. Наталія не алкоголічка. Відколи таке з Матвійком сталося, вони з бабою горілки й не нюхають. Я просив комісію, дати матері шанс. Але мене не послухалися.

Слова старости підтверджують у школі. Матвій ніколи не пропускав занять. Відкритий і товариський. Раніше з дому не тікав, каже його вчителька Наталія Нечипорук.

Чи зможе Наталія Читкайло повернути синів — говорити рано, кажуть в обласній поліції. Жінку хочуть покарати за неналежне виконання батьківських обов'язків. Відповідні органи — за службову недбалість.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопчик лежав в очереті. Не кричав, був знесилений"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути