вівторок, 25 липня 2017 07:25

Максим Бачинський попереджав про свою смерть

Автор: ФОТО з архіву Бачинських
  Тіло бійця АТО Максима Бачинського з Дніпра знайшли на залізничних коліях біля села Дубове Верхньодніпровського району на Дніпропетровщині. Повертався додому після реабілітації
Тіло бійця АТО Максима Бачинського з Дніпра знайшли на залізничних коліях біля села Дубове Верхньодніпровського району на Дніпропетровщині. Повертався додому після реабілітації

16 липня на залізничних коліях біля села Дубове Верхньодніпровського району на Дніпропетровщині знайшли тіло 35-річного Максима Бачинського, колишнього бійця 25-ї десантно-штурмової бригади Збройних сил України. Смерть назвали самогубством, однак родичі домоглися розслідування за статтею "Умисне вбивство".

— Макса вбили і викинули з поїзда за його проукраїнську позицію. Він попереджав про свою смерть за кілька годин, — каже киянин Назар Приходько, друг загиблого.

Бачинський повертався з одеського санаторію "Оризон", куди їздив на реабілітацію. У закладі пробув лише добу. Пояснив, що там багато сепаратистів, йому неприємно. О 13:25 16 липня сів на поїзд "Одеса — Костянтинівка". Перед тим зайшов у волонтерський пункт на вокзалі. Тамтешні чергові — останні, хто бачив його живим.

— По чоловікові було видно, що він дуже переживає, — згадують волонтери, які чергували на вокзалі Одеси 16 липня. — Пояснив, що йому терміново треба в Дніпро, бо до завтра може не дожити. Говорив про якийсь конфлікт у санаторії, але без подробиць. Лише казав, що розбереться з усим цим і що вдома його вже чекають. Із собою мав лише маленького пакетика.

Максим Бачинський до АТО працював на будівництві. Воювати пішов добровольцем. Після демобілізації працював волонтером, допомагав людям вирішувати побутові проблеми. Хотів закінчити медичну академію й працювати лікарем.

— Ми з Максом познайомилися торік на Різдво. Він взагалі не пив, не курив, не вживав наркотиків, здається, був вегетаріанцем. Мав позивний "Монах". Завжди був у позитивному настрої, — каже Едуард Аркушин, знайомий загиблого. — Але в тому санаторії щось було не те. Макс дзвонив і казав, що там повно сєпарів.

Зараз родичі загиблого чекають висновків судово-медичної експертизи.

— Хлопці в морзі бачили, що Макса дуже били, — продовжує Аркушин. — А його двоюрідний брат дізнався, що в справі замішані якісь силовики.

Родичі і знайомі Максима найняли адвоката.

— Експертиза має з'ясувати характер травм і як вони були отримані, — розповідає Сергій Погосян, адвокат родини Бачинських. — Поки що тривають слідчі дії. Справу хотіли закрити як самогубство. Але докази цього базувались на словах одного свідка. Ніби начальник потяга почула, як Максим розбив вікно та вистрибнув. Якщо їй вірити, то Максим лежав на коліях майже добу. Насправді його знайшли того ж дня. Рідні не вірять у самогубство. Максим повернувся із російсько-української війни, поїхав на реабілітацію у санаторій. А там на парканах написи — "Одеса — це Росія", "Росія, ми тебе ждемо" і так далі. Це його не зламало, але поконфліктувати з цього приводу міг.

Зараз ви читаєте новину «Максим Бачинський попереджав про свою смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути