Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2013 05:30

"Люди не вірять, що зможуть покарати міліціонерів"

Міжнародна правозахисна організація "Міжнародна амністія" оприлюднила дані про зловживання в українській у міліції. Торік на дії правоохоронців до прокуратури надійшло 114 474 скарг. Із них розслідували 1750. Представники організації зазначають, що ці заяви стосуються не лише тортур. У статистиці враховані всі порушення, зокрема й ті, що не є кримінальним злочином.

— Точних цифр щодо тортур у міліції немає. Окремої статистики ніхто не веде, не виділяють злочини, пов'язані з катуванням, — каже 60-річний Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи. — 127-му статтю Кримінального кодексу — катування — дуже рідко застосовують. Частіше карають через перевищення службового становища. На колегії Генеральної прокуратури неодноразово звучала цифра 8-12 тисяч заяв на рік. Реакція МВС, що є лише шість випадків, абсолютно неадекватна. Усі прекрасно знають, що ці справи — тільки верхівка айсберга. До суду доходить дуже мало.

Кількість міліцейських тортур зростає чи зменшується?

— Торік за деякими ознаками можна сказати про зменшення тортур. Прокуратура стала активнішою, а також у новому Кримінально-процесуальному кодексі є багато запобіжних заходів. Проте не можна стверджувати, що кількість суттєво зменшилася. На підставі соціологічних досліджень, 2011 року оціночна кількість постраждалих від незаконного насильства сягала майже мільйона людей. За статистикою, з 2009-го по 2011-й кількість міліцейських тортур зростала.

Люди бояться заявляти про насильство в міліції.

— Звичайно, потерпілі не наважуються скаржитися. Бояться ще більших катувань і побоїв. Люди раді, коли це припиняється. Відкрито про це говорять невеликий відсоток, коли правоохоронці переходять усі межі. Люди не вірять, що зможуть покарати міліціонерів. Тортури у правоохоронних структурах застосовують постійно. Це прихований злочин.

Якщо порівняти ситуацію в Україні з іншими державами?

— Міліцейська жорстокість є всюди. Катування зафіксовано у 114 країнах. Проблема у тому, що в нас діє безкарність. Вона призводить до того, що явище стає дуже поширене. Правоохоронці змушені це робити, бо від них вимагають показники. У першу чергу, потрібно змінити систему оцінювання роботи міліції. У Росії більше випадків міліцейських тортур. У Молдові та Грузії менше. У центральній та середній Європі теж, вони більш цивілізовані. У країнах західної демократії цього майже немає.

Зараз ви читаєте новину «"Люди не вірять, що зможуть покарати міліціонерів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути