Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 06:15

Ірландські бізнесмени вимагають повернути проданий універмаг

Автор: фото з сайта www.socmart.com.ua
  Універмаг ”Україна” звели 1963 року. Після реконструкції 2003-го його площа сягає 42 тисячі квадратних метрів. Приміщення ремонтували американці, які згодом продали його ірландцям, а ті — українцям
Універмаг ”Україна” звели 1963 року. Після реконструкції 2003-го його площа сягає 42 тисячі квадратних метрів. Приміщення ремонтували американці, які згодом продали його ірландцям, а ті — українцям

Ірландські засоби масової інформації опублікували сенсаційні документи. Із них випливає, що тамтешні підприємці — родина Квін, які володіли українським універмагом "Україна", законно продали заклад і отримали за нього гроші. Однак вони досі вимагають кілька мільйонів доларів.

Опублікований відеозапис зробили в одному з київських готелів. На ньому видно, як представники родини Квін вимагають в українських підприємців швидше віддавати гроші за універмаг "Україна". Мова йде про кілька мільйонів доларів. Улітку 2012-го Шона Квіна-старшого, Шона Квіна-молодшого і Пітера Квіна визнали винними в неповазі до вищого суду Ірландії за умисне порушення його рішення про непередачу активів. Із розмови стає зрозуміло, що родина продала всі свої об'єкти, а гроші поклала на рахунки в різні банки світу. Суд зобов'язав сім'ю відкрити всі свої угоди купівлі-продажу, інакше тих чекає в'язниця. Однак Квіни це проігнорували.

У рішенні ірландського суду йдеться, що родина Квін зробила все можливе, щоб український торговельний центр перейшов у власність компанії "Ліндхарст". Шон Квін підписав угоду купівлі-продажу універмагу "Україна" законно. Він зробив це 21 червня 2011 року, а заборона на відчуження активів для родини діяла з 27 червня.

Українські суди всіх інстанцій довели, що Пітер Квін цілком законно продав заклад. Коли це стало відомо "Англійсько-ірландському банку", Квін спробував обманути суд. Запевняв, що ніяких документів не підписував. Звернувся до українського суду. Вимагав, щоб угоду купівлі-продажу визнали не дійсною. Але суди відмовили в розгляді цієї справи.

Зустріч, яка зафіксована на опублікованому відеозаписі, починається з того, що Шон Квін вимагає швидше віддавати гроші за універмаг. У відповідь українські підприємці кажуть, що їм відомо про наміри Шона скасувати угоду. Почувши це, ірландський бізнесмен починає нервуватися, скаржитися на те, що він змушений так діяти під тиском "Англійсько-ірландського банку". Мовляв, інакше йому загрожує в'язниця.

Опублікований запис укотре підтвердив, що ірландська родина Квін цілком законно продала українцям універмаг "Україна" і вже не може претендувати на будь-які гроші. Однак навіть після цього і відповідних рішень суду "Англійсько-ірландський банк" вимагає грошей, створює конфлікти, втягує політиків і дипломатів. Мовляв, усі українці — корупціонери, злодії та шахраї. Посол Ірландії в Україні скаржиться в різні інстанції, вимагає підтримати "Англійсько-ірландський банк" і змусити українців віддати законно куплений універмаг.

"Україна" оздоблений склом

Універмаг "Україна" колись був найбільшим торговельним закладом УРСР. Його  збудували 1963 року на пл. Перемоги в центрі Києва. 2003-го споруду повністю реконструювали, фасад зробили скляним, площу збільшили вдвічі, звели стоянку для 800 авто. Сьогодні це повноцінний торговельно-розважальний комплекс загальною площею 42 тис. кв. м. Окрім крамниць і бутиків, тут працює кінотеатр "Одеса-кіно", боулінг-клуб "Вітамін", продуктовий супермаркет "Велика кишеня", їдальні, кафе, ресторани.

Інвестором реконструкції виступила американська компанія "Нью сенчюрі голдінґс", яка володіла контрольним пакетом акцій універмагу. У проект американці вклали близько $15 млн.

2006 року американці за $59 млн продали 93% акцій "України" ірландській компанії "Квін ґруп". За три роки товариство "Квін голдинґс Україна", яке створили ірландці, продало 92,75% акцій універмагу шведській компанії "Квін голдинґ шведен АВ". Ця фірма через деякий час отримала кредит в "Англійсько-ірландському банку". У заставу по кредиту "Квін голдинґ шведен АВ" надала акції універмагу "Україна", а також будівлю магазину, чого не мала права робити, бо універмаг "Україна" на той момент уже продали українській компанії. За "Україну" стали точитися судові суперечки.

 

Зараз ви читаєте новину «Ірландські бізнесмени вимагають повернути проданий універмаг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути