вівторок, 20 січня 2009 18:10

Ірину Романову наречений змушував обслуговувати друзів

Ірину Романову наречений змушував обслуговувати друзів

Улітку торік 25-річна Ірина Романова з Вінницького району впала у відчай: роботу за спеціальністю економіст знайти не могла, з чоловіками відносини не складалися. Вирішила звернутися до шлюбного агентства.

— Довго переглядала анкети, — згадує жінка. — Сподобався 50-річний Герберт із Німеччини. Він старший, але голова не зовсім сива, без живота, має власний бізнес. Шукав дружину, яка змогла б бути гарною господинею.

Герберт писав листи щодня.

— Думала, це любов, — зітхає Романова. — У нас так багато було спільного. Улюблений письменник — Віктор Гюґо, фільм — "Титанік". Мене охопила ейфорія, коли вперше зустрілися в Києві. Він подарував великий букет лілій, запропонував прогулятися нічним містом. Запитав, чи може у моїй присутності запалити цигарку. Я дозволила, але він не курив.

У липні Герберт запросив Романову до себе. Вислав гроші. Батьки довго відмовляли жінку, та вона не слухала. Пройшла співбесіду в посольстві, відкрила візу на три місяці. З аеропорту Герберт повіз Ірину до себе.

— Ми оглядали його новий бар, — каже жінка. — Запропонував вийти за нього й на правах власниці керувати закладом. Я погодилася. Віддала свій паспорт, щоб пришвидшити процес шлюбу. Почала допомагати працювати в барі. Прибирала, мила посуд, обслуговувала клієнтів.

За два тижні відносини між закоханими погіршилися.

Німець подарував великий букет лілій

— Ні про які почуття вже не йшлося, — розповідає жінка. — Він змушував працювати по 12 годин. Вимагав спати з його друзями. Я питала, куди ж поділися ніжність і почуття. А він: "Яка ж ти дурепа. Усе, що я говорив — це казка для наївних дівчат. Усі витрачені на тебе гроші мусиш відробити натурою".

Ірина працювала все більше. Робота виснажувала. Через постійне безсоння стався нервовий зрив. Благала Герберта відпустити її додому. У відповідь німець побив, вибив зуба. Жінка знепритомніла.

— Погрожував, що подасть інформацію в консульську установу про те, що я його обікрала, — витирає сльози Романова. — Тоді я не зможу більше виїжджати за кордон.

За два місяці в Німеччині Ірина  від знесилення ледь ходила. Герберт помітив це. Купив квиток і відправив на батьківщину. Речей не віддав.

У Вінниці Ірина довго лікувалася в неврологічному відділенні. Потім вивчила інноваційні програми з бухгалтерського обліку, влаштувалася на роботу через державну службу зайнятості. Нині боїться знайомитися з чоловіками.

— Такі випадки непоодинокі, — говорить про Романову 42-річна Алла Студілко, голова правління Вінницької обласної правозахисної організації "Джерело надії". — Людьми торгують зазвичай у країнах Європи, але найбільше випадків зафіксовано в Росії, де наших громадян перетворюють на рекрутів.

Студілко каже, найбільше ризикують потрапити до рук работоргівців безробітні, студенти, випускники інтернатів, молоді жінки й інваліди.

— Люди часто виїздять за кордон, шукають кращих заробітків, — пояснює фахівець. — Бо ситуація в нашій країні несприятлива. Однак їм не варто вірити рекламі. Про фірму, що надає послуги працевлаштування, треба отримати повну інформацію в центрах консультування мігрантів. Контракт підписувати тільки з чітко визначеними умовами праці, відпочинку, обсягу роботи, платнею. Угода має бути зрозумілою, без недомовок щодо обсягів роботи. Варто звертати увагу на примітку "та інше" і в жодному разі не погоджуватися на неї.

Зараз ви читаєте новину «Ірину Романову наречений змушував обслуговувати друзів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути