середа, 28 листопада 2012 06:15

"Хочуть зробити нам другий Чорнобиль"

Автор: Фото: Олена ГАЛАГУЗА
  Жителі трьох районів Житомирщини 22 листопада протестують під стінами обласної ради. Вимагають, аби депутати заборонили розробку титанових родовищ
Жителі трьох районів Житомирщини 22 листопада протестують під стінами обласної ради. Вимагають, аби депутати заборонили розробку титанових родовищ

— Ми приїхали, щоб урятувати своє життя. У нас є гранітні кар'єри, через них дуже підвищилася радіація. А влада хоче нові кар'єри рити, на 40 метрів углиб. Хочуть зробити нам другий Чорнобиль, — розповідає Галина Василівна із села Торчин Коростишівського району Житомирщини.

Зранку 22 листопада до Житомирської обласної ради з'їжджаються близько сотні селян із Черняхівського, Радомишльського, Коростишівського районів. Вимагають, щоб депутати не надавали дозволу на розробку на території їхніх сіл титанових кар'єрів. Копальні планують зводити на ділянці площею 6,2 тис. га.

— Ми не віримо цій владі, — каже Станіслав Гуменюк, лідер громадського руху опору "Врятуємо Полісся". Він стоїть у плетеному светрі, надворі +7°С. — 7 червня обласна рада протягла рішення про виділення землі під розробку кар'єрів. Це загроза всьому Поліському краю. Це рішення треба скасувати і взагалі накласти мораторій. Сьогодні рада мала голосувати за це питання, але напередодні зняли його з порядку денного. Але ж депутати можуть запропонувати проголосувати за це з руки.

Чоловіки встановлюють на вулиці генератор, підключають мікрофони. Витягають власноруч написані плакати — "Не дамо Фірташу знищити наше Полісся", "Титан — руїни, смерть", "Врятуйте нас", "Не віддали фашистам — не віддамо олігархам".

— Я сам живу в Києві, але моя бабуля живе у Торчині, — говорить Йосип Панич на мітингу. — Це все фірташівський проект. Видобувати титан у нас хоче його компанія "Надра України". Фірташівські кар'єри працюють в Іршанську. Там води вже нема, водовозки возять. Проти виділення цієї землі під титан протестують сім сільських рад, але влада все одно не зупиняється.

— Нам даже міліція не дозволяла сюди їхати, — перебиває його Петро Козлюк із села Чайківка Радомишльського району. — Підходили до наших водіїв, записували номери і натякали, щоб не вздумали везти.

До селян виходить народний депутат-"бютівець" Євген Добряк.

— Ми підтримаємо ваші вимоги, — каже і швидко заходить назад.

Голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський відкриває засідання.

— Сьогодні питання про виділення земель під розробку титанових родовищ розглядатися не буде, — говорить. — Але в цьому питанні треба враховувати і аспект соціально-економічного розвитку.

Під вікнами мітингувальники кричать "Ганьба". За годину замерзають, кутаються у куртки, деякі ховаються у машини, п'ють чай із термосів.

— Вам там тепло, — кажуть тим, хто виходить з обласної ради. — А нам ніде ховатися.

— Все одно краще постояти і показати, що ми так просто не здамося, — говорить чоловік у сірому пальті. — Хоча я мало в це вірю. Хто такі ми, прості люди, а хто такий Фірташ.

У сесійній залі оголошують перерву. Депутати виходять у фойє, де торгують чаєм і булочками.

— У діючому дозволі на використання надр повинні бути погодження сільських і районних рад, — розповідає Вадим Кривенко, депутат обласної ради. — Але прокурор подав протест, щоб ці погодження виключити. Якщо протест підтримають, то на наступній сесії голосуватимуть за кар'єри і все буде законно.

Зараз ви читаєте новину «"Хочуть зробити нам другий Чорнобиль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути