Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2010 01:30

Хірурга звинувачують у смерті 87 людей

Автор: фото з сайта www.abc.net.au
  Джаянт Пател (у центрі) виходить із суду австралійського міста Брісбен. Торік 20 квітня відбулося одне із засідань у справі хірурга-маніяка
Джаянт Пател (у центрі) виходить із суду австралійського міста Брісбен. Торік 20 квітня відбулося одне із засідань у справі хірурга-маніяка

Хірург 59-річний Джаянт Пател убив пацієнтів Мервіна Морріса, Герарда Кемпса і Джеймса Філліпса. І покалічив Яна Воулдса. Його провину довів австралійський суд. Розслідують смерті ще 84 людей. Американські слідчі вважають, що від рук хірурга в США постраждали близько тисячі людей. Але довести цього не змогли.

— Він бігав коридорами у пошуках людини, яку можна було б порізати. Інколи під скальпель потрапляли хворі, які не потребували хірургічного втручання. Медсестри мусили чергувати біля хворих, щоб Пател не забрав їх в операційну. Доходило до того, що він силоміць тягнув ліжко, а медсестра з прибиральницею не відпускали, — розповідає Кетрін, австралійська колега Патела. — Було таке враження, що йому просто необхідно щось вирізати. 36-річній пацієнтці відрізав вухо з наривом. Інший просто вичистив би гній.

2003-го Мервіну Моррісу, 75 років, лікар видалив частину кишечнику. Через три тижні після операції той помер. Патологоанатом пояснює, що в тому випадку можна було обійтися клізмою.

46-річний Джеймс Філліпс був на останній стадії хронічної ниркової недостатності. Йому у квітні 2003-го Пател поставив діагноз — рак стравоходу і зробив операцію. Комісія визнала, що без неї пацієнт прожив би кілька місяців.

Герард Кемпс, 77 років, справді мав рак стравоходу. Звинувачення стверджує, що хірург поспішив з операцією і не зробив належних аналізів. Джаянт не звернув уваги на важку кровотечу. Хворий помер за кілька днів.

На обстеженні у кишечнику Яна Воулдса знайшли поліп. Хірург повністю вирізав кишечник. Медики вважають, що у цьому не було потреби.

Індієць за походженням Джаянт Пател вищу медичну освіту здобув у США. Практику почав у Нью-Йорку, потім працював у штаті Орегон. Дев"ять років тому пацієнти і колеги почали скаржитися на нього керівництву лікарні. Після чергової помилки комісія анулювала Джаянту ліцензію. Йому заборонили практику в США.

— Він за місяць вирізав більше, ніж деякі хірурги за рік. Брався за випадки, від яких інші відмовлялися. Відрізав кінцівки, видаляв родимки, внутрішні органи, — розповідає Пітер Джеймісон, 62 роки, з Орегону. — Останньою була скарга від родини 80-річного пацієнта. Той потрапив у відділення із загостренням артриту і епілептичним нападом. А Пател вирізав йому легеню.

Після цього подався до Австралії. 2003-го там влаштувався на роботу в лікарні міста Бандеберг. Два роки керував хірургічним відділенням. Не мив перед операціями рук, через що отримав прізвисько Доктор Кишкова Паличка. Нерідко забував у тілі хворого сторонні предмети.

80-річний пацієнт потрапив у відділення з епілептичним нападом. Лікар вирізав йому легеню

— У морг привезли 23-річну дівчину. За два тижні до того їй видалили апендикс. Усередині знайшли ножиці, — розповідає Остін Бігл, колега Патела. — Тоді все звалили на медсестру. Пацієнти називали його Доктор Смерть. Але в Австралії не вистачає лікарів, тому часто працюють відверті психопати. Наш гінеколог не вміє визначати стать по УЗД. Каже пацієнтці одне, а пише інше. Якщо вгадав, то добре, а якщо ні, пояснює, що у нього все записано правильно. Джаянт у нас і в США провів більше як дві тисячі операцій. Випадки скалічення довести не вдалося, бо він, як головний хірург, підробив усі документи.

Позаторік його заарештували. Слідство з"ясувало, що він втратив ліцензію на медичну практику 1984-го, але приховував це. 29 червня цього року після 50-годинної наради присяжні винесли вирок — Джаянт Пател винен. Він своєї вини не визнає.

— Мої методи дуже радикальні, але дієві. Звичайні люди не розуміють, що між різними органами є зв"язок і звичайний поліп чи запалення може згодом перерости у щось дуже небезпечне. Тим паче я лікував тих, на кого медицина махнула рукою, — заявив Пател після рішення присяжних.

Зараз ви читаєте новину «Хірурга звинувачують у смерті 87 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути