Ексклюзиви
вівторок, 01 листопада 2016 00:15

"Говорила так, ніби прощалася. Просила пробачення за все"

— Напередодні в рідного брата тітки Марії був ювілей. Вітала його по телефону. Говорила так, ніби прощалася. Просила пробачення за все, — розповідає 32-річна Вікторія Мар'ян із села Підвиноградів Виноградівського району Закарпаття.

20 жовтня близько 22:00 священик греко-католицької церкви 78-річний Крістіан Бендас збив її односельчанок 76-річну Марію Мар'ян, 51-річну Марію Ігнатюк і Галину Мар'ян, 63 роки. За кермо "Ауді" сів напідпитку.

— Жінки поверталися із псалтирії, читали молитви за померлими. Всі три — сусідки. Жили на вулиці Ардовецькій. Одна від одної за кілька хат. Додому не дійшли 200–300 метрів. Дорога там гарно освітлена, — розповідає сільський голова Юрій Вихор. — Їхні тіла порозкидало по всій дорозі. Марію перекинуло через машину, інших двох протягнув на капоті. "Ауді" було сильно ­потрощене — розбите скло й капот. Доки люди викликали поліцію і "швидку", священик сидів у машині, кудись дзвонив.

Крістіан Бендас служить у Виноградові.

— Від отця сильно тхнуло перегаром. Казали, того дня їздив на якусь нараду в Ужгород. Повертався ще з двома чоловіками. Дорогою випили, — розповідає мешканка села. Імені просить не вказувати.

— Марія Мар'ян відвідувала кожну службу. Й онучку свою привчала до церкви. За ними було можна годинник звіряти. Ніколи не запізнювалися на літургію. Жила із сином та невісткою, років шість тому овдовіла. Марія Ігнатюк мешкала з чоловіком Іваном, дітей не мали. Нікому в помочі не відмовляла. Коли злягли її батьки, ­звільнилася зі швейної фабрики. Доглядала їх п'ять років. Як померли — повернулася на ту ж роботу. Чоловіка Галини Мар'ян не стало 15 років тому. Жила з донькою, зятем і двома онуками. Любила бути серед людей, спілкуватися.

Жінок поховали 22 жовтня.

— Усе село їх проводжало. Церква у нас велика, але всім місця не вистачило. Коли священик говорив прощальні слова, не міг стримати сліз. Обличчя жінок були сильно побиті, аж чорні. Від Бендаса ніхто не прийшов. Навіть перед рідними не вибачилися.

Знайомі священика стверджують, що він був тверезий.

— Бендас — людина віруюча, спиртним не зловживає. Що не розмовляв ні з ким після аварії, швидше від шоку, — каже Михайло Гвоздьов із Виноградова.

Зараз ви читаєте новину «"Говорила так, ніби прощалася. Просила пробачення за все"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути