вівторок, 29 січня 2019 07:50

Олені Жаковській ампутували вивихнуту ногу

Автор: WWW.TSN.UA
  Олена Жаковська із села Петропавлівка Братського району Миколаївської області вивихнула ногу 10 січня. За два дні кінцівка напухла і почорніла. Був ризик зараження крові
Олена Жаковська із села Петропавлівка Братського району Миколаївської області вивихнула ногу 10 січня. За два дні кінцівка напухла і почорніла. Був ризик зараження крові

— Мама держится молодцом. Но все ее подопечные бабулечки рыдают. Кто теперь о них будет заботиться? Я пока тоже не могу до конца осознать всю глубину трагедии, — каже 33-річний Юрій Дроздов із Вознесенська на Миколаївщині.

Його мати 57-річна Олена Жаковська із села Петропавлівка Братського району впала на слизькій дорозі 10 січня. У районній лікарні жінку оглянули. Сказали, що в неї вивих двох кісток колінного суглоба лівої ноги. Ретельного обстеження не проводили.

Олена Юріївна працювала соціальним працівником, опікувалася одинокими літніми людьми.

— Поскользнулась, когда шла в магазин. Хотела одной бабушке продукты купить. Упала и почувствовала резкую боль в ноге. Не могла встать. Сбежались люди. Вызвали "скорую". 50 минут просидела в снегу, пока дождалась, — розповідає Олена Жаковська. — Переживала, що перелом. Коли сказали, що вивих — зраділа. Ногу вправили, поставили спицю. Сказали, коли набряк зійде, накладуть гіпс.

За два дні нога в Олени Жаковської оніміла і розпухла. Її направили у відділення судинної хірургії обласної лікарні.

— Жінку привезли у важкому стані. Мертві тканини м'язів почали всмоктуватися в кров. Могла померти. Ампутація була єдиним порятунком, — каже Юрій Баляба, головний судинний хірург Миколаївщини. — Час для збереження ноги був утрачений.

Подібні вивихи — рідкісні. Трапляються у 20% людей, за словами медиків.

— У районі діагноз поставили на око. Після того, як їй вправили ногу, мали терміново направити до судинного хірурга. Але цього не зробили, — говорить Юрій Дроздов. — Болі були страшні. А лікарі заспокоювали, що все добре. Лише коли нога почорніла, маму посадили в старий УАЗік і відправили в область. Суглоб не зафіксували. Всю дорогу — 135 кілометрів — від болю кричала. Тамтешні лікарі її повторно оглянули. Сказали, що окрім вивиху, в неї порвані зв'язки, артерія пошкоджена. Почали відмирати тканини. Висновок був категоричний: ампутація.

Олена Жаковська живе з чоловіком 76-річним Михайлом Федоровичем. Мають господарство. Юрій — єдиний син подружжя. 2015-го пішов добровольцем в АТО. Служив у 72-й окремій механізованій бригаді, понад рік був на передовій. Зараз — начальник ремонтної майстерні у військовій частині Вознесенська. Має цивільну дружину 25-річну Анастасію. Познайомилися в зоні бойових дій.

— Батько немолодий, доглядати за мамою йому непросто. Я біля неї постійно, — додає Юрій. — Здорова активна жінка в одну мить опинилася в інвалідному візку. Важко уявити, яке буде далі наше життя.

Юрій написав заяву до поліції та прокуратури. Справу розслідують як лікарську недбалість.

— До пацієнтки одразу викликали травматолога й анастезіолога. Вивих вправили. Нога стала тепла, посвітліла, з'явилася пульсація. Ускладнень не було, — каже головний лікар Братської районної лікарні Дмитро Гриджук, 66 років. — Для надійності проконсультувалися із травматологом і судинним хірургом з області. Скоригували лікування і лишили жінку на стаціонарі. Сестри кажуть, навіть випивала горілочки в палаті. У суботу лікар прийшов пересвідчитися, що все добре. Бо травма складна. Побачив, що нога розпухла. Зателефонував в область і відправив хвору. Медик досвідчений, має вищу категорію та понад 30 років стажу. Не думаю, що з його боку була недбалість.

— Це непроста ситуація. Важко визначити, що стало причиною ускладнень. Але вправляння суглоба не могло викликати гангрену, — каже терапевт Олександр Рильцов, 43 роки, з Харкова. — Є кілька варіантів, як могли пошкодити артерію. Перший — спицею. Другий — у нозі була атеросклеротична бляшка, яка на 90 відсотків закривала судини. І коли її потурбували при маніпуляціях, вона луснула. Перекрила прохід, від чого лопнула й артерія. Або ж — у жінки стався тромбоз артерії, нога спазмувалася, від чого вона впала й отримала вивих. Травму вправили, а тромбоз не помітили. Нога блискавично розпухала і чорніла. Травматологи мали негайно доправити пацієнтку до судинних хірургів.

Довести помилку лікарів буде важко, говорить адвокат 43-річний Антон Зубков:

— Потрібен кваліфікований юрист, який розуміється на медичних справах. Він слідкуватиме за висновками експертів, лікарськими протоколами і ­смикатиме поліцію.

Потерпілі мають дати детальні свідчення. І простежити, чи справу внесли в єдиний реєстр досудових розслідувань. Якщо слідчий цього не зробив — варто звернутися в прокуратуру.

Зараз ви читаєте новину «Олені Жаковській ампутували вивихнуту ногу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути