четвер, 29 квітня 2021 07:56

"Думала, в кого можна позичити гроші для викупу. Але ніхто не дзвонив"

Автор: FACEBOOK.COM/ARABDIASPORZP
  Луай Муц родом із Сирії. Понад 30 років мешкав в Україні. Зник 10 листопада торік. За чотири місяці його знайшли вбитим поблизу села  Володимирівське Запорізького району
Луай Муц родом із Сирії. Понад 30 років мешкав в Україні. Зник 10 листопада торік. За чотири місяці його знайшли вбитим поблизу села Володимирівське Запорізького району

— Когда муж исчез, меня почти месяц кошмарили нелепыми версиями. Каждый день новыми: "Ваш муж на вечеринку пошел. Придет. Ждите", "Уехал в Россию, Болгарию, Турцию по под­дельным документам" и так далее. Никто его не искал, — 43-річна Людмила Муц із Запоріжжя розповідає про зникнення чоловіка Луайя Муца, 49 років.

Був директором Центру освітніх послуг для іноземних студентів, професором кафедри мене­джменту Запорізького національного університету. 10 листопада торік не повернувся з роботи. Його знайшли вбитим 20 березня. Тіло закопали в лісосмузі поблизу села Володимирівське Запорізького району. Чоловіка били, а потім задушили, за попередніми даними слідства. Серед підозрюваних — чинний поліцейський.

Луай Муц на волонтерських засадах допомагав поліції як перекладач.

У день зникнення професор був із колегами. Потім йому нібито подзвонив правоохоронець, що треба допомога. Під'їхала "Тойота Кемрі". Сів у машину, більше його ніхто не бачив. Пошуком займався Дніпровський райвідділ поліції міс­та — за місцем проживання професора.

— У чоловіка була лише перепустка університету. Банківські картки, паспорти ­залишилися вдома. Поїхати далеко не міг. Завжди попереджав про плани чи коли затримається, — продовжує Людмила. — Я нервувала. Припускала, що його могли викрасти. Думала, в кого можна позичити гроші для викупу. Але ніхто не дзвонив.

Справа зрушила з місця, коли Людмила з адвокатом добилися, щоб її передали в обласне управління поліції. Слідчі вийшли на викрадачів. Один із них погодився співпрацювати.

Підтвердив, що професора викрали заради викупу. Побили. В якийсь момент один із чоловіків зірвався й почав душити Муца, доки той не помер. Тіло вивезли за місто й закопали. Про це йдеться в матеріалах справи, за словами Людмили Муц.

Підозрюваних — четверо. Один із них — працівник Дніпровського райвідділу поліції. Справу розслідують як групове викрадення з важкими наслідками. В умисне вбивство не перекваліфікували, бо немає результатів судово-медичної експертизи, каже адвокатка потерпілої Олена Титаренко.

— Підозрюваного, який пішов на співпрацю, перевели у статус свідка. Серед затриманих — раніше судимий 24-річний житель Запоріжжя, працівник СТО. Від 31 березня під арештом. Його крім викрадення підозрюють у вбивстві. Другий — тунісець — підприємець, який живе в Запоріжжі. За три місяці після зникнення Муца хотів підкинути наркотики працівникові СБУ. Його затримали, під вартою, — говорить Олена Євгенівна. — Третій підозрюваний — чинний працівник карного розшуку Дніпровського райвідділу поліції. Перебуває під цілодобовим домашнім арештом без відсторонення від посади. Саме він займався розшуком зниклого. Розслідував справу, в якій сам фігурує.

Через те, що один підозрюваний — поліцейський, матеріали повинні були передати в Державне бюро розслідувань. Але цього не зробили, за словами Титаренко.

— Обласна прокуратура визначила підслідність за поліцією, нам це не зрозуміло, — говорить Олена Титаренко. — Аби справу не розвалили, написали скарги в обласну та генеральну прокуратури.

Слідство у справі ­ведеться. Але підозр поки що нікому не пред'являли, каже Олена Лебединська з обласної поліції.

— Є коло людей, яких відпрацьовують. Хто входить у коло підозрюваних, які мотиви злочину — слідство поки що цим не ділиться, — додає Лебединська. — Є певні заяви адвокатів, дружини, але ми їх не коментуємо. Справа перебуває на контролі в керівництва обласної поліції. Коли будуть офіційні підозри, інформацію оприлюднять.

Зараз ви читаєте новину «"Думала, в кого можна позичити гроші для викупу. Але ніхто не дзвонив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути