вівторок, 30 жовтня 2012 00:00

"Дай 160 тисяч доларів, інакше твій у тюрязі згниє"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Будинок у місті Підгородне поблизу Дніпропетровська належав родині Мухаммеда Аміра. Його хотіли забрати через суд, але нерухомість за шлюбним контрактом була оформлена на дружину Олену Глобу. Вона продала будинок — через погрози відібрати його
Будинок у місті Підгородне поблизу Дніпропетровська належав родині Мухаммеда Аміра. Його хотіли забрати через суд, але нерухомість за шлюбним контрактом була оформлена на дружину Олену Глобу. Вона продала будинок — через погрози відібрати його

Понад два роки тримають у слідчому ізоляторі Дніпропетровська 38-річного Мухаммеда Аміра, приватного підприємця, громадянина Єгипту. Заарештували після зйомок у програмі "Міняю жінку" — 13 серпня позаторік. Звинувачують в отриманні хабара у $40 тис.

— Засвітили свої статки, от і маємо, — розповідає російською 47-річна Олена Глоба, дружина Мухаммеда.

Іномаркою "Чері Тіґо" їдемо у місто Підгородне, де раніше жила родина. Це за 17 км від Дніпропетровська, там 19 тис. жителів. У Олени троє дітей. Старший син —Олександр, від першого шлюбу, двоє менших — спільні із Мухаммедом.

— Зніматися в "Міняю жінку" не думали, — продовжує Олена. — Знайома заповнила за нас анкету і відправила на канал. Мене поставила перед фактом. Ми жили у величезному будинку в Підгородному. У дворі — сауна, басейн, літній павільйон. Усе, що заробляли, вклали у дім. Я керувала агентством з нерухомості, у Мухаммеда було кілька магазинів оптики у Дніпропетровську. Жили заможно і не ховалися.

Телевізійники приїхали наприкінці липня. Пам'ятаю, на порозі стоять чемодани, треба виходити з дому. А діти, Маша і Мішка, їм 5 і 4 роки, розплакалися, на руки лізуть: "Мамочка, не їдь". Хотіла все кинути. А тоді пересилила себе — поїхала на зйомки у Запоріжжя. Та сім'я жила в гуртожитку. Чоловік — хороший, тільки підкаблучник. Допомогла їм кімнату отримати. Але, якщо по правді, якби не телебачення, нічого їм не дали б. Мухаммед передачу сприйняв як гру. Єдине, що його дратувало — макіяж нової "дружини". Просив її вмиватися. І нервував, коли змушувала дивитися "Дом-2". Для красивої картинки телевізійники попросили зарані відзначити день народження Мухаммеда. А це — погана прикмета.

Тільки знімальна група з двору — за пару днів чоловіка арештували, — Олена закурює тонку сигарету з ментолом. — 13 серпня, в день його народження, мали їхати на море. Я складала сумки, а Мухаммед пішов віддати покупцю документи на земельну ділянку — він надавав рієлторські послуги. Серед дня у магазині "Рибачка" його затримали. Коли по телевізору показували "Міняю жінку", Мухаммед сидів у СІЗО.

Машина зупиняється біля високого паркану. Хвіртку відчиняє 31-річна Юлія. Вона працювала в магазині, де затримали Мухаммеда.

— В тот день я подменяла мужа, — розповідає Юлія. Говорить російською, час від часу чути українські слова. — В обід приїхали Мухаммед з напарником Віталієм. Хвилин за 20 появився Вордонян, він купував ділянку. Поводився дивно — подивиться документи, дзвонить комусь, на вулицю вийде, знову дзвонить. Тоді приніс пачку грошей, поклав на стіл. Каже Мухаммеду: перерахуй. Він відмахнувся: гроші не мої, вези власнику ділянки. Вордонян як учепився: рахуй гроші. Кілька разів просив. Мухаммед до купюр не торкався. Тут залітає купа мужиків. Кричать матами: хабарника з полічним спіймали. Мухаммед не пойме, що сталося. У магазині люди були, всіх перевіряли і по одному виводили. Камерами щось знімали.

Олена просить запальничку, підкурює.

— Віталіка того ж дня відпустили, — говорить. — Майна у нього ніякого, а за нас вчепилися. Десь за тиждень прийшли арештовувати будинок, хотіли мене з трьома дітьми на вулицю викинути. Кажу: а нічого що є шлюбний контракт і все належить мені? Виконавчих аж перекосило від злості. Наступного дня дзвонять із невідомого номера на мобільний. Якийсь мужчина каже: дай 160 тисяч доларів, інакше твій у тюрязі згниє. Потім ще раз: дай хоч 120. Отак торгувалися до 70 тисяч. Таких грошей у мене немає. А головне, Мухаммед ні в чому не винен. Тепер тупо погрожують. Мовляв, не сунься в це діло, а то порішим тебе і дітей.

Будинок у Підгородному Олена продала за $230 тис. У Дніпродзержинську, за 50 км від Дніпропетровська, купила менший дім за $35 тис., відремонтувала, перевезла дітей. Решту коштів витратили на адвокатів, перекладача для суду.

Разом із Мухаммедом Аміром арештували 32-річного Сергія Надрегу, депутата Підгородненської міськради, голову земельної комісії. Їх судять по одній справі. Прокуратура каже, нібито депутат вимагав хабар у $40 тис. за виділення ділянки, а Мухаммед був посередником.

Сергій Надрега одружений, має 11-річну доньку. 12 років працював у Державній насіннєвій інспекції.

— Ворогів у нього повно, — каже 44-річний Віктор Власюк, депутат Підгородненської міської ради. — Сєрьога порядочний, принциповий. З ним відвоювали 7 гектарів землі — крутелики хотіли заправки строїти чи котеджі. Сєрьога виступив на сесії міської ради проти, його депутати підтримали. Як голова земельної комісії — грамотний мужик. Але землю виділяти сам не міг. Це вирішують на сесіях.

Олена Глоба сідає на лавці навпроти Дніпропетровського райсуду. Телефоном запитує, чи буде перекладач.

— Я за освітою юрист. Захищаю чоловіка, — закурює. — У справі — порушення на порушенні, доказів немає. За цей час Мухаммед схуд на 40 кілограмів. У нього перитоніт, оперувати треба. Але ніхто нічого робити не хоче.

— Дивно, що Мухаммеда і Надрегу разом судять за хабар. Один російською погано говорить, а другий — майже глухий. У Підгородному вони  не спілкувалися, не товаришували, — розповідає знайома Зоя Цисельська, 37 років. — Мухаммед із бідної родини з Єгипту. Великий добряк. Тут до нього всі бігли за допомогою. Ніяк не міг зрозуміти, що довіряти кожному не можна, бо це Україна.

В обласній прокуратурі Дніпропетровська кажуть, за хабарництво Сергія Надрегу можуть ув'язнити до 10 років, а посередника Мухаммеда Аміра — до восьми.

Зараз ви читаєте новину «"Дай 160 тисяч доларів, інакше твій у тюрязі згниє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути