вівторок, 30 жовтня 2018 07:20

"Вагітність приховувала. Казала, живіт побільшав через кісту"

— Бачила її за два дні до трагедії. Прийшла в куртці, живота не видно. Вона худенька, маленького зросту, щупленька. Нікому в голові не вкладається, чому так зробила, — каже Валентина з Росільнянської сільської ради Богородчанського району на Івано-Франківщині.

Розповідає про місцеву 25-річну Наталію Канюк. Вона зарізала новонародженого сина вранці 15 жовтня. Разом із чоловіком Андрієм, 35 років, виховували ще 6-річну Валентину, 5-річного Максима, Івана, 3 роки, та Анастасію, 12 місяців. П'яту вагітність приховувала. Рідним казала, живіт побільшав через кісту. Односельцям — що має рак печінки. У листопаді її мають оперувати.

Наталія родом із Тисменицького району. Її виховувала баба. Із Андрієм познайомилася, як закінчила школу. 2015-го одружилися. Чоловік пішов добровольцем в АТО. Був там рік.

— У селі подейкують, що п'ята дитина — не від Андрія. Тому так зробила, — говорить Валентина. — Не вірю. Наталія розривалася між дітьми і господарством. Також доглядала за матір'ю чоловіка, якій 80 років. Вона лежача, важить під 120 кілограмів. Підтримки від Андрія не було. Усе тягнула на своїх плечах. Може, побоялася, що не дасть ради ще одній дитині. Більшість людей у селі їй співчувають. Кажуть, життя довело.

Наталія часто випивала, говорить старша сестра Андрія. Імені просить не вказувати.

— Вона пила, курила. В борг у магазинах брала. Ще й кредит оформила, — каже. — Сварила її за це. Лякала, напишу в служби, щоб дітей забрали. Вона їх обійме, як квочка: не віддам нікому. Не відпускала, поки з хати не піду.

Після вбивства немовляти Наталія сама викликала поліцію.

— Показала, де сховала ніж, — розповідає 44-річний Ростислав Прокопчук із Богородчанського відділення поліції. — Того ранку в неї заболів живіт, почалася кровотеча. Рідним сказала, що йде поратися по господарству, сама пішла народжувати. Одразу після пологів перерізала дитині горло. Чому так зробила — пояснити не може.

Попередню вагітність жінка теж намагалася приховати. Однак родичі змусили її піти в лікарню.

— Просила акушерку зробити їй аборт. Та відмовила. Сказала, на сьомому місяці це неможливо, — згадує сестра Андрія. — Ще одне дитя хотіла народжувати в лісі. Певно, збиралася його там лишити. Але не розрахувала. Схватки почалися через годину, як повернулася додому.

Наталія Канюк перебуває під домашнім арештом. Їй призначили психологічну експертизу. Діти лишилися з батьком.

— Спочатку Андрій запевняв, що дітей нікому не віддасть. Сам виховувати буде. Тепер говорять, збирається їх оформляти в інтернат. Певно, ради не дасть, — зітхає Валентина.

Зараз ви читаєте новину «"Вагітність приховувала. Казала, живіт побільшав через кісту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути