четвер, 10 грудня 2020 07:55

Андрія Антоненка рік тримають в ізоляторі
5

Музикант Андрій Антоненко слухає суддю під час розгляду першої апеляційної скарги на рішення про свій арешт 23 грудня торік. Його разом із військовим дитячим кардіохірургом Юлією Кузьменко і медиком Яною Дугарь підозрюють в організації та вбивстві журналіста 44-річного Павла Шеремета в липні 2016-го. Прямих доказів їх провини слідство не має. Громадські активісти вимагають, аби підозру з невинних людей зняли
Фото: GettyImages.com
Акцію підтримки військового та музиканта Андрія Антоненка під час чергового судового засідання 7 грудня в Києві влаштували його друзі та громадські активісти. Вимагають, аби товариша звільнили з-під варти
Військового медика Яну Дугарь (на фото), дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка торік назвали підозрюваними в убивстві журналіста Павла Шеремета. Прямих доказів їх провини слідство не має. За ґратами опинилися невинні люди, кажуть громадські активісти
Юлія Кузьменко
Андрій Антоненко

Військовий і музикант 49-річний Андрій Антоненко залишатиметься під вартою до 19 грудня, за рішенням Апеляційного суду Києва. У слідчому ізоляторі він майже рік.

Його з військовим медиком Яною Дугарь, 27 років, і дитячим кардіохірургом 41-річною Юлією Кузьменко підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета. У травні цьогоріч Яну випустили під заставу. 11 серпня під домашній арешт вийшла Юлія. Музиканта залишили за ґратами. Прямих доказів їхньої вини слідство не має.

— Чи почули щось нове? Ні. А час не повернеш. Ні мені, ні моїм дітям, — заявив Антоненко після оголошення ухвали суду 7 грудня.

Виконавчого директора інтернет-видання "Українська правда" 44-річного Павла Шеремета підірвали дорогою на роботу 20 липня ­2016-го в Києві. Вибухівка була прикріплена до днища машини. Три роки у справі не було зрушень. Імена підозрюваних поліція назвала на брифінгу 12 грудня торік. На ньому зібралися керівники Нацполіції, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка та президент Володимир Зеленський.

— Рішення по Антоненку було прогнозоване. Керівники країни, які рік тому звітували про затримання підозрюваних у справі Шеремета, тепер не знають, як ситуацію розрулити. Бо мусять сказати: "Ми помилилися. За ґратами опинилися невинні люди. Їх треба випускати", — говорить волонтер 34-річний Роман Сініцин.

— Поліція зшила справу Шеремета білими нитками — без доказів і мотивів, — продовжує. — Зробили це через некомпетентність чи спеціально — не знаю. У будь-якому разі, це політична відповідальність міністра внутрішніх справ. Авакову торішній брифінг дав можливість закріпитися на посаді й поставити Зеленського "на розтяжку".

Чому Антоненка не хочуть відпускати навіть під домашній арешт?

— Схоже, його триматимуть у СІЗО, доки не спаде увага суспільства й медіа до цієї справи. Потім по-тихому змінять запобіжний захід.

Які недоліки системи оголює ця справа?

— Реформа поліції не відбулася. Діють кишенькові суди. Впевнений, що судді не змінюють запобіжний захід не через переконання, а за вказівками з Банкової. Справу Шеремета аналізувала велика кількість фахових юристів. Усі говорять: немає жодного прямого доказу вини підозрюваних. Ніхто з нас не застрахований від такого — опинитися за сфабрикованою справою в тюрмі. Торішній брифінг став юридичною нісенітницею. Бо до рішення суду прозвучали звинувачення й ствердження, що затримані винні.

Чи можна робити прогнози — коли і чим закінчиться справа?

— Юридичних механізмів затягувати її багато. Триватиме роками. Бо лежить у політичній площині. Безперечно, Андрій вийде на волю. Вічно тримати людину в СІЗО без доказів — не вийде. Чи буде виправдальний вирок? При нинішньому режимі й такому впливі Авакова — ні. З часом справа розсиплеться. А справжніх убивць і замовників Шеремета ніхто не знайде.

Забороняли стригтися

Від моменту арешту відчував психологічний тиск, каже військовий і музикант 49-річний Андрій Антоненко. У СІЗО йому забороняли брати теплі речі, стригтися, голитися. Не надавали медичної допомоги. Під забороною — листування й побачення з рідними.

Це поширена практика — тиснути на людину психологічно, каже адвокат Сергій Старенький, 47 років.

— Це робиться, приміром, щоб схилити до угоди зі слідством. Прокуратура в цьому зацікавлена. Бо їм тоді не треба доводити щось у суді, — говорить Старенький. — Відмову в теплих речах, медичній допомозі Європейський суд із прав людини розцінює як тортури. Є тисячі подібних рішень. Те ж стосується заборони побачень. Найближчі родичі — мати, дружина, діти можуть навідувати арештанта, якщо вони не є учасниками того ж кримінального провадження. Письмовий дозвіл раз на місяць повинен надати слідчий.

Зараз ви читаєте новину «Андрія Антоненка рік тримають в ізоляторі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути