четвер, 03 грудня 2020 07:51

Олександра Марченка засудили в Росії до 10 років в'язниці

Українця 49-річного Олександра Марченка засудили в Росії до 10 років в'язниці. Таке рішення виніс Краснодарський суд 26 листопада. Російські силовики звинуватили його в переміщенні через кордон продукції військового призначення і шпигунстві.

"Ми знали, що виправдувальний вирок неможливий, але сподівалися на диво. Олександр тримається. Має неймовірну силу волі. А ще сподівається на нас, хоч і не каже про це", — пише дружина Оксана у фейсбуку.

Марченки жили в Донецьку до окупації. 2014-го виїхали в Дніпро. Перед тим Олександр відігнав машину на СТО в рідному місті. Забрати вже не зміг. У грудні 2018 року йому подзвонив знайомий. Сказав, є можливість повернути авто. Начебто з Донецька втекла людина, яка його привласнила. Але треба приїхати в місто, написати заяву в окупаційну адміністрацію.

17 грудня Марченко прибув до Донецька, 18 — пішов писати заяву. Після цього перестав виходити на зв'язок. Два місяці провів у підвалах бойовиків під тортурами. Пізніше його передали в депортаційний центр Краснодарського краю. Кримінальну справу порушили 30 квітня 2019-го. Після цього помістили в СІЗО.

Українські й російські правозахисники визнали Марченка політв'язнем. Говорять про фабрикацію справи й відсутність доказів. Адвокат Денис Плужний готує апеляцію.

26 листопада в Росії засудили колишнього главу національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" 57-річного Ігоря Бакая. Отримав чотири роки умовно, за рішенням Басманного суду Москви. Його визнали винним у шахрайстві на $12 млн.

Ігор Бакай має громадянство Росії, України та Греції. Обіймав посаду першого голови правління Нафтогазу з 1998-го по 2000 роки. Був позаштатним радником президента Леоніда Кучми. 2003–2004-го очолював Державне управління справами України. 2005‑го його оголосили в розшук у справі про зловживання повноваженнями. Фігурував ще в кількох провадженнях. За п'ять років їх усі припинили, за рішенням Печерського суду Києва.

Бакая затримали в Москві у жовтні 2017-го. Звинуватили в розкраданні $12 млн компанії "Металоінвест лімітед". Із нею уклав договір позики від імені фірми "Індустріальна група "Російський ведмідь". Але борг не повертав.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Марченка засудили в Росії до 10 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути