67 людей отруїлися на дитячому фестивалі-конкурсі "Перлина Кам'янця". Із 19 по 21 листопада проходив у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині. Серед хворих — 59 дітей. У них виявили гостру кишкову інфекцію.
На захід приїхали учасники з 19 областей. Діти змагалися у художньому мистецтві, танцях, співі. Жили й харчувалися в готельно-ресторанному комплексі "Ксенія". На 23 листопада в інфекційному відділенні міської лікарні залишалися 23 потерпілих.
— Решта відмовилися від госпіталізації. Отримали необхідне лікування і роз'їхалися по домівках, — говорить 36-річний Михайло Булка з Держпродспоживслужби Хмельниччини.
22 листопада у столицю потягом повернулися учасники танцювального колективу "Галатея" із Броварів Київської області. 18 дітям стало погано. Їх із залізничного вокзалу забирали "швидкими".
— Трьох дітей у тяжкому стані доправили до столичної лікарні. Решта — під крапельницями у Броварському медзакладі, — говорить голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, 41 рік.
Наступного дня одну дитину з київської лікарні виписали.
У місті Бурштин Івано-Франківської області після повернення з конкурсу в лікарню потрапили 13 дітей і двоє дорослих. Скаржаться на головний біль, нудоту й пронос. У двох — підвищена температура, говорять у медзакладі.
Одна дитина з гострим отруєнням перебуває у лікарні в Одесі.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів перевірила готель, де жили учасники фестивалю. Виявили порушення у зберіганні продуктів і кухонного інвентарю.
"В адміністрації готелю не було необхідної документації на певні продукти. Не у всіх працівників у належному стані медичні книжки. Проводимо лабораторні дослідження. За їх результатами ще раз перевіримо готель, аби точно з'ясувати причини отруєння. Роботу закладу призупинили", — йдеться у повідомленні відомства.
У готелі ситуацію не коментують.
У сосисках знайшли черв'яків
Черв'яків у сосисках знайшла 34-річна Марина Підвисоцька з Миколаєва. Купила їх у місцевому м'ясному кіоску. Їла сама й годувала сина. Паразитів у сосисках помітила донька 11-річна Софія.
— Вона розрізала виріб навпіл і побачила двох живих опаришів. Мене знудило. Цілий день не могла їсти. Хоча сосиски купувала в перевіреному кіоску. Там завжди великі черги стоять, — говорить Марина Підвисоцька.
Гроші за товар жінці повернули.
Сосиски виготовили на місцевому підприємстві "Миколаївські ковбаси". За документами його виробничий цех закрився ще два роки тому.
— Личинки черв'яків у м'ясо могли потрапити під час приготування сосисок. Можливо, виріб не пройшов термічної обробки, — говорить Лариса Бурденко з обласного управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Коментарі