54 людини отруїлися куркою-гриль із супермаркету "Велика кишеня" на просп. Героїв Дніпра, 31 у Києві.
— Вечером в среду 8 июня пошла в маркет по соседству купить продуктов на праздники, — розповідає 54-річна Наталія Олександрівна, що живе на столичній Оболоні. — Купила півкурки гриль. Вона була холодна. Я ще здивувалася, чому не підігріли. Купила також сирих стегенець для пікніка.
Вона та її чоловік планували піти до лісу. А потрапили до лікарні.
— Курку їли холодною, — говорить у вівторок телефоном Наталія Олександрівна. Лежить у лікарні на Солом'янці. — З'їли зовсім мало. Була несмачна, якась резинова, ні аромату, ні смаку. Але добре підсмажена. Наступного дня під вечір у нас із чоловіком підскочила температура. Я не могла підняти голову від подушки. Почався понос. Уночі викликали "швидку". Лікарі одразу спитали, чи їли ми курку-гриль із "Кишені". Сказали, що ми в них вже 40-ві. Добре, що діти не їли, вони живуть окремо.
Хворі, які з отруєнням потрапили до лікарні на Солом'янці, створили ініціативну групу. Подаватимуть до суду на керівництво маркету.
— Я теж судитимуcя, — каже 24-річна Валерія, сусідка по палаті Наталії Олександрівни. Її до лікарні привезли в ніч проти п'ятниці.
— Увечері в середу йшла з роботи, — згадує. — У маркеті купила куряче стегенце. Заплатила 8 гривень із копійками. Воно маленьке було. З'їла по дорозі додому. Через день на роботі почала боліти голова, нудота, у вухах дзвеніло. У мене виявили сальмонельоз.
Ліки хворі купують за свої гроші. У лікарні безкоштовний тільки фізрозчин для крапельниць.
— Понавиписували антибіотіків на 200 гривень, — додає Валерія. Скаржиться, що досі болить живіт. Доводиться сидіти на суворій дієті.
У столичній санепідемслужбі відмовляються відповісти, яка інфекція стала причиною недуги. Медики повідомляють, що в лікарнях столиці перебуває 31 хворий із діагнозом "гостре кишкове отруєння". 13 осіб виписали. У райвідділі міліції повідомили, що кримінальної справи не порушували.
Керівництво супермаркету оштрафували на 435 грн. Із продажу вилучили і відправили на експертизу курей, салати, свіжоморожене та охолоджене м'ясо.
У вівторок о 12.00 у "Великій Кишені" на Героїв Дніпра працюють три каси. До жодної немає черг. Розраховуються четверо покупців. Загалом їх у магазині близько 20.
Біля прилавку із соками стоїть чоловік, біля нього консультант.
— Візьму і я соку, надіюся, хоч він неотравлений, бо в цій "Кишені" вже нічому не вірю, — підходить до них 57-річна Любов Нестеренко. Бере літрову упаковку яблучного. Знімає окуляри, вдягає інші. Шукає термін придатності.
— Та свіжий, — усміхається консультантка років 20. Тицяє пальцем у дату зберігання.
Любов Павлівна кладе сік у кошик. Там лежить хліб.
— Сосиски теж у вас із нормальним терміном були, а люди потравилися. Мили їх пральним порошком і всякими хімікатами, — каже дорогою до каси.
Усі холодильники, де лежали ковбасні вироби та м'ясо, порожні.
— У нас санітарний тиждень до 20 червня, — продавець м'ясного відділу Наталія протирає ганчіркою холодильник ізсередини. — Не знаю, чому проводять. Начальство, мабуть, так вирішило.
Коментарі
2