четвер, 02 серпня 2012 00:00

50 тисяч доларів за посаду заплатила Влада Прокаєва

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Заступник гендиректора Києво-Печерського заповідника Влада Прокаєва не хоче звільнятися за власним бажанням
Заступник гендиректора Києво-Печерського заповідника Влада Прокаєва не хоче звільнятися за власним бажанням

Працівники Києво-Печерського заповідника вимагають звільнити з посад заступників гендиректора Валерія Панченка та Владу Прокаєву, яких призначили на початку червня. Гендиректор Вікторія Ліснича, 33 роки, стала на бік колективу. Каже, її заступники погрожували колегам звільненням та фізичною розправою.

— Після наради заступник Прокаєвої Катерина Єгорова у коридорі сказала мені: "Разгаваривая с тобой, мне хочеться взять биту и как заехать тебе", — говорить працівниця заповідника Аліса Горська.

Дорогою до будівлі дирекції прес-секретар Марина Ситник розповідає, що сталося у вівторок вранці.

— О пів на дев'яту близько 70 співробітників пішли до Міністерства культури, щоб  поговорити з міністром Михайлом Кулиняком. Він до людей не вийшов, а приїхав сюди. Позвав заступників, закрилися в кабінеті Панченка. Вікторію Лісничу не пускали. Вона пробивалася силою. Кулиняк викликав міліціонерів.

Правоохоронці з Печерського райвідділу приїхали, але не втручалися.

— Кулиняк сказав, що дає Вікторії Миколаївні два тижні, щоб стабілізувати ситуацію в колективі. Наскільки ми зрозуміли, він її звільнить, — продовжує Марина Ситник.

Об 11.26 міністр культури 43-річний Михайло Кулиняк сідає у сріблясту іномарку біля центральних воріт Лаври, швидко від'їжджає.

Близько 12.00 Вікторія Ліснича кличе всіх до актової зали. Збираються близько півсотні людей.

— Звільняємо Прокаєву, Панченка, Єгорову та Стиренко, — гендиректор називає прізвища заступників. Кілька хвилин люди аплодують.

— Божечка, спасибо тебе, — складає руки жінка, яка сидить поруч. Усі розходяться по робочих місцях.

Науковий співробітник заповідника 36-річний Володимир Омельчук поспішає у кабінет гендиректора на третьому поверсі. Каже, Прокаєва не давала людям працювати.

— Специфіки роботи не знає, не понімає елементарних речей. Я проводив круглий стіл по Візантійсько-Києво-Руських відносинах. А вона питає — чи є сьогодні Візантійська імперія чинним суб'єктом міжнародного права? На нарадах казала, хто не буде з нею працювати, того уволить. Хто ж працює методом залякування?

Вікторія Ліснича викликає в кабінет колишню "міс Україна" 41-річну Владу Прокаєву та її заступника Катерину Єгорову, щоб ті писали заяви на звільнення через образи колег. Жінки приходять за 5 хв. Прокаєва в золотавій сукні. Тканина подібна до святкового вбрання священиків.

— Якщо Прокаєва заявляє, що людям нєчєго делать, вони лєнтяї, то це аморально з її сторони. Одна дєвочка на нєрвной почве в больніцу через неї попала, — розповідає літня жінка з профспілки заповідника.

— Влада Володимирівна ввела правило відмічатися в її кабінеті. У другому журналі записувати врємя ухода і прихода підлеглих, якщо вони переходять з одного корпусу в другий, — каже Аліса Горська.

— Така система є в усіх госучрежденіях, — пояснює Прокаєва.

Присутні сміються.

— Я советую выслушать вменяемых, адекватных сотрудников, которые расскажут о финансовых нарушениях. Могу сказать, что гендиректор за должность взяла у меня взятку в размере 50 тысяч долларов для министра культуры, — каже Влада Прокаєва.

— Я на вас подаю в суд! — викрикує Вікторія Ліснича. — У меня є запис на диктофоні, де Михайло Андрійович питає, чи були якісь гроші за должность. Ви казали, що ні.

— Не бреши, — відказує Влада Прокаєва. — Я звільнюся тільки з подання міністра.

— Якщо Прокаєва не напише заяву за згодою сторін, то її не можуть звільнити. Бо призначали зверху, — перемовляються працівники в коридорі.

Зараз ви читаєте новину «50 тисяч доларів за посаду заплатила Влада Прокаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути