вівторок, 05 листопада 2019 07:55

400 людей штурмували поліцію

Два дні — 31 жовтня і 1 листопада — понад 400 мешканців міста Прилуки Чернігівської області пікетували місцевий відділ поліції. Палили шини, кричали: "Ганьба!" Вимагали розслідувати загибель 14-річного Дениса Чаленка.

Тіло підлітка знайшли на залізничній колії ввечері 29 жовтня. Він не повернувся із занять боксом. Поліцейські говорять, що хлопця збив поїзд. Батьки переконані — Дениса вбили й поклали на рейки мертвого.

— Син сказав: "Мам, я тебе люблю". І побіг на тренування, — плаче 35-річна Світлана Чаленко. — Должен був прийти о 19:30.

Денис навчався в дев'ятому класі школи №14.

— Я приїхав додому о восьмій. Жінка сказала, що Дениса нема. Набрав його на мобільний, зв'язку не було. Зрозуміли — щось не так, бо такого ніколи не траплялося, — розповідає батько 40-річний Віктор Чаленко. — Пішли по місту, шукали. Я побачив патрульних, дав прикмети сина.

Тіло Дениса помітили машиністи електрички Ніжин — Гребінка о 21:30. Викликали поліцейських. Ті подзвонили батькам. Віктор Чаленко приїхав за кілька хвилин.

— Денис був скручений у клубок, — згадує. — Я витягнув його з-під вагона. Руки — холодні. Такого не могло бути, якби попав під поїзд. На обох очах — гематоми з тенісний м'яч, на носі й губі — засохша кров. Приїхали лікарі. Кажуть — він мертвий давно.

Розтин робили судмедексперти з Прилук. За їхніми висновками, Денис помер від відкритої черепно-мозкової травми. Інших ушкоджень не вказали.

— Я говорив із машиністом, — розповідає Віктор. — Він каже: "Ми побачили, що хтось лежить на колії. Подали сигнал — не рухається. Увімкнули екстрене гальмування. По інерції потяг трохи протягнув і зупинився. Хлопець лежав під першим вагоном. На локомотиві — ні крові, ні слідів удару". Напередодні Денис казав, що заступився за дівчину. Після цього йому погрожували старші хлопці. Думаю, сина перепинили й відтовкли до смерті. Викинули на колію й чекали поїзда, аби інсценувати нещасний випадок.

— Дениса вбили, — переконана мати Світлана Чаленко. — А поліція хоче зробити з нього наркомана чи п'яницю. Син не курив, не пив, займався спортом. Того дня о 17:20 вийшов із дому. О 17:24 дзвонив друзям. Вони казали, мав гарний настрій. З цього поліція зробила висновок, що був обкурений.

Уранці 30 жовтня Чаленки оглянули місце, де знайшли тіло сина.

— За кількасот метрів від колій побачили багато плям крові. Пішли по сліду. Метрів за 200 в кукурудзі знайшли ще кров. Привели туди поліцію. Більше години добивалися, аж доки я не подзвонив у Чернігів, — розповідає Віктор Чаленко.

— Участки, де була кров, уже перекопали, — показує на ямки зі свіжою землею Петро Ільєнко, дід Дениса. — Його привезли туди. Бачили неподалік сліди від розвороту машини. Місце там глухе.

Поліція наполягала на нещасному випадку. Інші версії не розглядали. Місцевих це обурило. Влаштували мітинг.

— Батьків Дениса потерпілими не визнали. Допитували понад шість годин. Люди зібралися їх підтримати, — говорить 30-річний Анато­лій Ільєнко, дядько Дениса. — Вийшов начальник поліції Олександр Яцик і сказав слідчому Кудряшову визнати батьків потерпілими. А той мовчить. Потім написав рапорт на відмову від розслідування.

— У Дениса була розбита голова, наче його битою лупили, — додає Анатолій. — Поліція зібрала закривавлене каміння, яке познаходили рідні. Та коли адвокат сім'ї дивився справу, там про цей доказ нічого не було. Люди стояли до півночі. Вже після того поліція поїхала повторно оглядати місце, брати зразки крові. Йшла третя доба. Але продовжували наполягати, що його збив поїзд. Хоча пояснити, чого телефон лежав поряд і годинник знятий із руки — вони не можуть. Мобілка мала бути в кишені або відлетіти від удару. Експерти не вказали, що в загиблого перебиті ноги. Батьки відмовилися забирати сина з моргу, вимагали зробити незалежну експертизу в Києві. Та в поліції й прокуратурі доводили, що це неможливо. І тільки після повторного пікету дали добро.

Родичі підозрюють, хто може бути причетний до вбивства.

— Це двоє місцевих і двоє київських хлопців. Старші за Дениса років на два. Один погрожував йому. Ось уривки їхньої переписки, — Анатолій показує в телефоні листування племінника з Андрієм Терном, де той погрожує й призначає зустріч.

Поліцейські опитали його й відпустили. Має алібі. Того вечора був удома. Є люди, які бачили його в сільському магазині. Та ми будемо боротися, щоб дізнатися правду. Справу хочуть "злити". У поліції є хтось зацікавлений.

1 листопада тіло Дениса повезли на експертизу в Київ. Керівництво Нацполіції відсторонило начальника прилуцької поліції Олександра Яцика та призначило тимчасового виконувача обов'язків Сергія Сторожука з департаменту внутрішньої безпеки. Справу відправили до Чернігова, а потім — до Головного слідчого управління в столиці.

Проведуть повторну експертизу тіла. Андрій Терно вчиться у Прилуцькому професійному ліцеї. На заняття не ходить, на дзвінки не відповідає.

Зараз ви читаєте новину «400 людей штурмували поліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути