Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2011 05:45

Праведні католики побили "беркутівців"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Парафіяни самопроголошеної релігійної громади Праведних католиків не дають бульдозеру зруйнувати свою капличку в Тернопільському парку національного відродження. Лягають на його шляху
Парафіяни самопроголошеної релігійної громади Праведних католиків не дають бульдозеру зруйнувати свою капличку в Тернопільському парку національного відродження. Лягають на його шляху

— Убивці! Убивці! — кричать у тернопільському Парку національного відродження парафіяни самопроголошеної релігійної громади Праведних католиків. По обіді 30 вересня близько сотні жінок та кілька чоловіків з образами стоять перед бульдозером, який має зруйнувати їхню каплицю.

Двоє "беркутівців" витягають вірянина із-під ковша. Той півгодини сидів у вузькому проміжку між ним і колесами. Не давав себе дістати, доки знепритомнів від газу, який йому пустили в обличчя.

— Ви мого сина вбили. Я бачила, як отой міліціонер бив його в те місце, в яке не можна бити, — кричить мати. Хлопця відносять на траву. Жінки відпихають від нього медиків.

— Він помре до вечора, отоді всі ви сядете, — говорять до міліціонерів парафіяни. Обливають непритомного водою.

Об 10.30 міська рада ухвалила демонтувати самовільно збудовану каплицю. Відтоді півсотні правоохоронців із комунальниками намагаються  виконати рішення. Вірянки кидаються під бульдозер і проклинають міліцію.

— Ти продався за зірочки на погонах, — кричить жінка в хустці "беркутівцеві". — Бог тебе покарає. У тебе руки відмовлять, і діти твої без рук народяться.

Після прокльонів бульдозерист відмовляється зносити каплицю. Тікає. Комунальники присилають іншого, але той не знає техніки.

— Попробуй той важіль. Не працює? Тоді пробуй інший, — підказує йому начальник.

Десяток найактивніших парафіян затримують і запихають в автобус. Той від'їжджає до міліції. Правоохоронці шикуються перед бульдозером, і той починає рух. Один "беркутівець" шукає під колесами загублені наручники. За подіями спостерігають кількасот тернополян.

— Давно треба було гнати звідси ту секту, — вважає 55-річний Михайло Опільський. — Було нормальне джерело. Статуя Матері Божої стояла, всім зручно. А ті взялися церкву тут робити. Священики, яких із нормальних парафій виганяли, сюда прийшли. Десь чотири роки тому почали розбудовуватися, торік всьо обгородили. Уже якщо жінка не в хустці або чоловік у шортах — до джерела не пускають.

Бульдозер в'їжджає ковшем у двері каплиці. Спостерігачі аплодують. Дехто скандує "Молодці!". Парафіянки падають на коліна, кричать, плачуть. Продовжують бити міліціонерів, поливають їх водою, зривають із них кашкети.

— Цю релігійну громаду жодна традиційна конфесія не визнає, — розповідає мер Сергій Надал, 36 років. — Усі будови вони звели самовільно й на жодні наші звернення не реагували. Ми вирішили знести все до каменя, бо якщо залишимо хоч шось, це буде притягувати їх сюди. Тій релігійній громаді можемо запропонувати ділянку в іншому місці. Хай збираються за умови, що все робитимуть згідно із законом.

Парафіяни не називаються, не кажуть, хто голова їхньої громади.

— Тут матір Божа з'явилася і вказала нам місце, аби ми будували храм, — говорить один із Праведних католиків. — Те, що зробила міська влада, — міжнародний скандал. Ми виставимо це відео в інтернеті, й скоро сюди приїдуть тисячі людей. Цього місця ми не покинемо.

Зараз ви читаєте новину «Праведні католики побили "беркутівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути