понеділок, 12 серпня 2013 05:15

Змій відганяють попелом

72-річна Надія Романенко із села Сосонка Вінницького району приманює їжаків до свого обійстя. Ними відлякує змій із городу.

— Біля городу маю склад шиферу і балок. Поставила дірявий плетений лозовий кошик. Насипала туди яблук і котячого корму "Кітікет". Їжаки його дуже люблять, — розповідає. — Років 20 тому взнала, що вони не тільки їдять змій, а й вигонять із подвір'я всіх мишей. А це любиме блюдо для гадюк і вужів.

Раніше Надія Романенко жила у селі Білоцерківка Запорізької області. Там відловлювала вужів руками.

— Із бабцею тримали корову. Бабця кожного ранку йшла її доїти. Одна дойка була пуста, як ніби хто виссав. Чотири дні слідкували, на п'ятий встерегли. У чотири ранку підкралася до корови. Бачу, вуж обвив стегно корови і смокче молоко з цицьки, аж по морді тече. Я наділа замшеві рукавиці й віднесла його до ставка. Все обійстя посипали попелом. Змії не люблять його запаху. Можна запалити скат від колеса, але він сильно смердить. Ще люди посипають селітрою, та я не рішилася. Ходять кури й качки, можуть потруїтися.

Змії живуть і кубляться в кущах, дровітнях та компостних ямах. Фахівці радять встановлювати на городах і подвір'ях відлякувачі. Їх знадобиться кілька. Один коштує близько 400 грн.

— Металевий відлякувач схожий на стержень. Його встромляють у землю, щоб на поверхні залишалося 3-5 сантиметрів. Кінець стержня випускає ультразвук. Змії його відчувають язиком і тікають. Ультразвук розноситься в радіусі 15 метрів. Тому обладнання треба встановлювати одне від одного на відстані 30 метрів, — пояснює менеджер фірми з продажу відлякувачів 25-річний Андрій Мельник.

— Де є цей пристрій, звідти тікають кроти, гризуни. Він безпечний для інших тварин та людей. Працює від сонячної батареї. Його лише слід оберігати від граду й підтоплення. Перед морозами його витягують із землі.

Зараз ви читаєте новину «Змій відганяють попелом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути