пʼятниця, 28 жовтня 2011 05:15

Зимовий інжир прищеплюють на шовковицю

Автор: фото з сайта www.vashsad.ua
  Теплолюбні рослини на зиму утеплюють листям, примотують целофаном. Південні дерева загартовують три роки
Теплолюбні рослини на зиму утеплюють листям, примотують целофаном. Південні дерева загартовують три роки

Людмила Середа, 61 рік, із села Агрономічне під Вінницею адаптувала до морозів оливу, ківі, інжир.

— Посадила їх у горщику, рік виставляла на вулицю. Зимували на веранді. На другий рік весною висадила деревця в ґрунт, а восени укрила. Коріння застелила соломою, гілки пригнула до землі та накрила гіллям ялини. Зверху насипала листя, примотала целофаном. Коли весною розкрила, гілочки випрямилися. Так три роки бавилася, а минулої зими не вкривала. Дерева не вимерзли. Якщо пережили в укритті температуру мінус 20, то це гарантія, що наступної зими можна залишати просто так. Дерева зацвітуть і дадуть плоди.

46-річна Олена Почтарьова, керівник школи дачників при київському клубі органічного землеробства, каже, навряд південні рослини могли прижитися:

— У нас земля промерзає на 15 сантиметрів углиб. Корінь оливки, гранату вимерзає. Ківі можна ростити, але північне. Існує також сорт зимового інжиру. Його прищеплюють на шовковицю.

Займається садівництвом вісім років. Щоосені підживлює та утеплює дерева і кущі, вологолюбні рослини рясно поливає.

— Якщо весною на хвойних є відмерлі сухі кінці — вони висохли за зиму, а не замерзли. Під середню за розмірами вологолюбну рослину виливаю до 15 відер води. Потім землю над корінням укриваю соломою, листям чи хвоєю.

Чорниці та лохина краще ростуть на кислому ґрунті. Тому їх присипають хвоєю, яка закислює землю. Від мишей, які звикли зимувати у кореневищах аґрусу та смородини, насипають шар голок у 5 см.

Під кущі малини на зиму нагортає по 15 см ґрунту. Інакше у безсніжну зиму можуть вимерзнути, коріння пересохне без вологи.

— Теплолюбні кущі квітів, окрім мульчування, накриваю спандбондом. Це матеріал, який тримає тепло, пропускає повітря і вологу. Азалії ховаю під спандбонд зі щільністю 17, зверху насипаю тирсу. Але треба небагато, щоб не спарити рослину. Це гірше, ніж вона обморозиться. Відмерзле відпаде, а нове відросте. А спарена рослина гине. У сонячну погоду квіти краще розкривати.

Полив і мульчування починають у теплі дні. Під спандбонд чи мішки від цукру рослини ховають перед морозами. Коріння квітів витримує без укриття до -2°С. При більшому морозі гинуть ненакриті троянди. Їх обрізають, підгортають землею чи обсипають тирсою на 20 см. Троянди, які плетуться, не накривають, щоб не перегріти.

Зараз ви читаєте новину «Зимовий інжир прищеплюють на шовковицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути