Черкащанин Олександр Кривошея, 49 років, має дачу в селі Самгородок Смілянського району. Щовесни обливає кущі смородини окропом, аби позбутися шкідників.
— Обробляю смородину, коли починає розмерзатися. Воду нагріваю до кипіння, відразу виливаю на кущ. Одного разу досить, щоб загинули яйця тлі та інших шкідників, які зимують на поверхні ґрунту і під сухим листям. На кущ виливаю 5–10 літрів. Це роблять, поки бруньки не розпустилися. Цей момент треба не прозівати, бо пуп"янки зваряться, — розповідає чоловік.
Він радить звернути увагу, чи не вражений кущ бруньковим кліщем. Паразит із осені відкладає личинки. Ушкоджені бруньки стають випуклими.
— Їх зриваю, аби кліщ не розповзався по гілках, — пояснює господар.
Щовесни Олександр підживлює смородину перегноєм чи попелом. Потім перекопує під кущем землю. Для доброго урожаю смородину обрізає. Залишає в кущі 6–12 одно-трирічних гілок. Старі зрізає влітку, після збору врожаю. Тоді на молодих пагонах родить велика ягода.
Кривошея розповідає, що смородину розмножує "живцями". Розсаджувати їх можна уже зараз.
— Нарізаю з міцних пагонів гілочки товщиною до одного сантиметра і довжиною не менш ніж 10–12. Щоб на кожному зрізові було дві-три бруньки. Замочую у воді, аби полежали дві доби. В"яжу гілочки у пучки і ставлю у розчин: на літр води додаю чайну ложку меду або препарат "Корнезін". Як пустить коріння, саджу їх рядочками на відстані 10 сантиметрів. Заганяю лопату в землю і не викопую, а роблю щілину і витягую інструмент. Виходить маленька канавка, туди вставляю живці. На поверхні має залишитися одна брунька. Поливаю та добре притоптую ногами землю з обох боків. Щільно посажений "живець" гарно росте. Восени молоду смородину розсаджую на постійне місце, — говорить Олександр.
Коментарі